Milyen változásokra lehet számítani a jövőben a hitelkamatok terén?

  2017. november 30.

Gyakran elkerülhetetlen, hogy céljait hitel nélkül valósítsa meg, legyen az ingatlan, autó, felújítás, stb. Egyre tudatosabban, és bátrabban vágnak bele az emberek a hitelfelvételbe. Ennek oka lehet, hogy napjainkban nagyon alacsonyak a hitelkamatok, ez igaz, mind a jelzálog alapú hitelekre, mind a személyi kölcsönökre. A személyi kölcsönök kamatai is egyre kedvezőbbek, lassan felzárkóznak a jelzálog alapú hitelek mellé. Hozzáértők szerint még egy ideig maradnak ezek a kedvező kamatok, illetve előfordulhat bizonyos hitelek esetében, hogy kamataik tovább csökkenek.

 

Egy hitel esetében a kamat adja meg azt a költséget, ami mellett a hitelintézet rendelkezésünkre bocsájtja a kívánt összeget. A hitel kamatozása a futamidő alatt lehet fix, vagy változó. Egyre többen döntenek a fix kamatozású hitelek mellett, hiszen a törlesztőrészlet a teljes futamidő, vagy a kamatperiódus alatt állandó, fix összeg. A változó kamatozású hitelek esetében, mint az a nevében is benne van, a hitel kamata változhat, így a törlesztőrészlet nagysága is. Minél rövidebb ideig tart egy kamatperiódus, annál alacsonyabb a hitel kamata. Hogy igényinek melyik felel meg a legjobban, azt Önnek kell eldöntenie, ehhez érdemes költségvetést is készíteni.

 

Fontos tudni, hogy a bankok túl hosszú időre nem vállalnak kockázatot, így a hosszabb időre felvett jelzáloghitelek változó kamatozásúak. Ezekben az esetekben van egy kamatperiódus, ami alatt nem változik a havi törlesztőrészlet, egyébként pedig a bank változtat a kamaton, erre a hitelkockázat változása miatt van szüksége. A 10 évnél rövidebb futamidejű hiteleket általában fix kamatozással is fel lehet venni.

 

Szakértők szerint az 5-10 évre felvett hitelek esetében, van esély a kamatok csökkenésére. Jelenleg a hitelek nemzetközi viszonylatokban is igen kedvezőek, ami azt jelenti, hogy vannak olyan konstrukciók, ahol már inkább emelkedésre lehet számítani. Ilyenek például a rövid periódusonként változó kamatozású, legalacsonyabb THM (Teljes Hiteldíj Mutató) mellett elérhető lakáshitelek, ahol körülbelül 0,7%-os emelkedés várható. A magasabb kamatú hiteleknél viszont, mint például a személyi kölcsön, akár 0,5%-os csökkenés is lehetséges. Ha példának egy hosszabb távra felvett hitelt veszünk, akkor, ha annak törlesztőrészlete havonta csak pár ezer forintot csökken, a végösszeget tekintve az már tetemes összeg lehet.

 

Ezek jó hírek lehetnek azoknak, akik a jövőben szeretnének személyi kölcsönt felvenni, viszont azok se keseredjenek el, akik korábban vettek fel hitelt, még magasabb kamatokkal, mert azokat a hiteleket bármikor ki lehet váltani. Fontos, hogy hiteleit évente felülvizsgálja, hátha talál egy jobb ajánlatot, amivel éves szinten akár több 100 ezer forintot is megtakaríthat.

 

Érdemes résen lenni, és tájékozódni a hitelek között, akár oldalunkon is, ahol a legjobb hitelajánlatok között tud válogatni. Nem kell mást tennie, mint kitölteni az űrlapot, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár, ingyenes, és miután megadta adatait, hitelkalkulátorunk a legkedvezőbb ajánlatokat fogja Önnek mutatni, amelyek közül kedvére válogathat. Ezzel rengeteg időt spórolhat, mert nem kell végigjárnia a bankfiókokat.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...