Milyen változásokra lehet számítani a jövőben a hitelkamatok terén?

  2017. november 30.

Gyakran elkerülhetetlen, hogy céljait hitel nélkül valósítsa meg, legyen az ingatlan, autó, felújítás, stb. Egyre tudatosabban, és bátrabban vágnak bele az emberek a hitelfelvételbe. Ennek oka lehet, hogy napjainkban nagyon alacsonyak a hitelkamatok, ez igaz, mind a jelzálog alapú hitelekre, mind a személyi kölcsönökre. A személyi kölcsönök kamatai is egyre kedvezőbbek, lassan felzárkóznak a jelzálog alapú hitelek mellé. Hozzáértők szerint még egy ideig maradnak ezek a kedvező kamatok, illetve előfordulhat bizonyos hitelek esetében, hogy kamataik tovább csökkenek.

 

Egy hitel esetében a kamat adja meg azt a költséget, ami mellett a hitelintézet rendelkezésünkre bocsájtja a kívánt összeget. A hitel kamatozása a futamidő alatt lehet fix, vagy változó. Egyre többen döntenek a fix kamatozású hitelek mellett, hiszen a törlesztőrészlet a teljes futamidő, vagy a kamatperiódus alatt állandó, fix összeg. A változó kamatozású hitelek esetében, mint az a nevében is benne van, a hitel kamata változhat, így a törlesztőrészlet nagysága is. Minél rövidebb ideig tart egy kamatperiódus, annál alacsonyabb a hitel kamata. Hogy igényinek melyik felel meg a legjobban, azt Önnek kell eldöntenie, ehhez érdemes költségvetést is készíteni.

 

Fontos tudni, hogy a bankok túl hosszú időre nem vállalnak kockázatot, így a hosszabb időre felvett jelzáloghitelek változó kamatozásúak. Ezekben az esetekben van egy kamatperiódus, ami alatt nem változik a havi törlesztőrészlet, egyébként pedig a bank változtat a kamaton, erre a hitelkockázat változása miatt van szüksége. A 10 évnél rövidebb futamidejű hiteleket általában fix kamatozással is fel lehet venni.

 

Szakértők szerint az 5-10 évre felvett hitelek esetében, van esély a kamatok csökkenésére. Jelenleg a hitelek nemzetközi viszonylatokban is igen kedvezőek, ami azt jelenti, hogy vannak olyan konstrukciók, ahol már inkább emelkedésre lehet számítani. Ilyenek például a rövid periódusonként változó kamatozású, legalacsonyabb THM (Teljes Hiteldíj Mutató) mellett elérhető lakáshitelek, ahol körülbelül 0,7%-os emelkedés várható. A magasabb kamatú hiteleknél viszont, mint például a személyi kölcsön, akár 0,5%-os csökkenés is lehetséges. Ha példának egy hosszabb távra felvett hitelt veszünk, akkor, ha annak törlesztőrészlete havonta csak pár ezer forintot csökken, a végösszeget tekintve az már tetemes összeg lehet.

 

Ezek jó hírek lehetnek azoknak, akik a jövőben szeretnének személyi kölcsönt felvenni, viszont azok se keseredjenek el, akik korábban vettek fel hitelt, még magasabb kamatokkal, mert azokat a hiteleket bármikor ki lehet váltani. Fontos, hogy hiteleit évente felülvizsgálja, hátha talál egy jobb ajánlatot, amivel éves szinten akár több 100 ezer forintot is megtakaríthat.


hirdetés

 

Érdemes résen lenni, és tájékozódni a hitelek között, akár oldalunkon is, ahol a legjobb hitelajánlatok között tud válogatni. Nem kell mást tennie, mint kitölteni az űrlapot, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár, ingyenes, és miután megadta adatait, hitelkalkulátorunk a legkedvezőbb ajánlatokat fogja Önnek mutatni, amelyek közül kedvére válogathat. Ezzel rengeteg időt spórolhat, mert nem kell végigjárnia a bankfiókokat.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...