Milyen probléma lehet a jövedelemmel lakáshitel felvételekor?

  2021. április 13.

A lakáshitel felvétele elég bonyolult művelet. Számos banki alapkövetelménynek meg kell felelni ahhoz, hogy valaki lakáshitelt kapjon. Szükséges hozzá ingatlanfedezet, megfelelő nagyságú és típusú jövedelem, illetve jó néhány dokumentum. Számos olyan esetet lehet hallani, hogy valakit a jövedelme miatt utasított el a hitelintézet. A jövedelemmel többféle probléma is lehet. Összegyűjtöttük, hogy milyen probléma lehet a jövedelemmel lakáshitel felvételekor. A következő esetekben nehezebben juthat lakáshitelhez, de egy adóstárs bevonásával van esély a kakáshitel felvételére. Természetesen nem minden banknál, nem minden esetben, a szigorú követelményrendszer miatt.

 

Milyen probléma lehet a jövedelemmel lakáshitel felvételekor?

Túlterhelt a jövedelem

Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. Ebbe bele kell számolni még a nem használt hitelkereteket, és hitelkártyákat is. Ha ezt a szintet meghaladja a jövedelem terhelése, nem, vagy csak nagyon nehezen kaphat lakáshitelt.

 

Nem megfelelő típusú a jövedelem

Ha kizárólag GYES-ből, GYED-ből, családi pótlékból, vagy különböző járadékokból, segélyekből van havi bevétele, sajnos nem fogadják el hitelt nyújtó intézmények. A készpénzben kapott munkabér, illetve a KATA-s vállalkozói jövedelem is okozhat gondot. Ezekben az esetben egy olyan adóstárs bevonása segíthet, akinek önállóan is elfogadja a bank jövedelmét. 

 

Külföldről érkező jövedelem

Nem sok pénzintézet fogadja el a külföldről érkező jövedelmet. Sokszor egyedi elbírálás alapján dől el, hogy kinek ad a bank lakáshitelt. A megoldás itt is az adóstárs bevonása lehet.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...