Milyen családtámogatások maradnak 2023-ban?

  2022. 01.

Egy Facebook posztból derült ki, melyet a Kormány tett közzé, hogy számos hazai lakás-, és családtámogatás megmarad 2023-ban is. Azóta a hír már a Magyar Közlönyben is megjelent. Így biztos elérhető lesz a jövő évben is többek között a Babaváró hitel és a CSOK. A továbbiakban nézzük meg, hogy milyen családtámogatások maradnak még 2023-ban.

 

Milyen családtámogatások maradnak 2023-ban?

Az alábbi támogatások lesznek biztosan elérhetőek 2023-ban is:

  • Babaváró hitel
  • családi adókedvezmény
  • CSOK
  • első házasok adókedvezménye
  • diplomás gyermekgondozási díj

 

A támogatások közül talán a Babaváró hitel a legfontosabb, hiszen a konstrukciót a jelenlegi szabályok alapján 2022. év végéig lehetne igényelni. A CSOK támogatás igénylésére nincs a jogszabályban határidő. Arról jelenleg nem lehet tudni semmit, hogy a feltételek és az elérhető összeg módosul-e a következő évben. Elképzelhető tehát, hogy a támogatások összegén, vagy épp az igénylési feltételeken változtat a Kormány.

 

A 2023-as költségvetési tervben több mint 491 milliárd forintot szán az állam a lakástámogatásokra, ami közel 30%-os növekedés a 2022-es büdzséhez képest, ami 382 milliárd forintos összeg volt. A Babaváró támogatásra az idei évi 90 milliárd forint helyett, 2023-ra 175 milliárd forint van félretéve. Az emelkedő hitelkamatok főleg a kamattámogatott konstrukciók esetében okoznak több kiadást az államnak. A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) keretében megvásárolt lakások illetékmentessége összesen 40 milliárd forintos kedvezményt jelenthet jövőre.

Egyelőre ez csak költségvetési tervezet, így az abban szereplő számok változhatnak. A lakáscélú kedvezményekre szánt több pénz egy része a növekvő kamatok miatt a kamattámogatásra mehet el. A tervből az is kiolvasható, hogy a lakáscélú és Babaváró támogatások 2023-ban is elérhetőek maradnak. Korábban voltak olyan félelmek, hogy a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt több lakástámogatás is megszűnik. A költségvetési tervezet azonban nem erre utal.

 

Mivel a lakástámogatási kiadások jelentős része adásvételhez köthető, ezért a költségvetési tervekből az is látszik, hogy a Kormány stabil lakáspiaci forgalomra számít. A lakáspiac keresleti oldalát az elmúlt években jelentősen élénkítették a lakáscélú támogatások és kedvezmények. A költségvetési tervek alapján nincs kizárva a támogatások további bővítése sem. A jövőt érintő konkrét változások bizonyára hamarosan kiderülnek.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...