Mik a legnépszerűbb hitelcélok a személyi kölcsönnél?

  2024. március 16.

 

A személyi kölcsönök népszerűsége töretlen, felhasználásuk továbbra is igen széleskörű. Minek köszönheti népszerűségét ez a hiteltípus? Mik a legnépszerűbb hitelcélok a személyi kölcsönnél? Cikkünkből kiderül.

 

A személyi kölcsön vitathatatlanul a legkedveltebb hitelfajta, amennyiben szabadon felhasználható összegre van szüksége, ami akár pár órán belül a számláján lehet. A hitelösszeg lehet pár százezer forint, vagy akár 10 millió forint is. A személyi kölcsön további előnye, hogy törlesztése könnyen tervezhető és biztonságos, a futamidő akár 7-8 év is lehet.

 

Mik a legnépszerűbb hitelcélok a személyi kölcsönnél?

A személyi kölcsön többnyire egy szabadon felhasználható hiteltípus, de a hitelintézetek kínálatában találhatunk meghatározott célokhoz kötött konstrukciókat is. Ezekben az esetekben a felvett összeg csak az adott célra költhető el, a felhasználást a bank ellenőrizheti. Ezek a hitelek általában kedvezőbb költséggel érhetők el, mint a szabad célú termékek.

 

Autóvásárlás

Az utóbbi években az elsődleges hitelcél az autóvásárlás volt. Ennek oka, hogy a szabadon felhasználható autóhitelek gyorsak, így jó alkupozícióba kerülhet vevőként, hiszen már akár az igényelt összeggel mehet megnézni a kiszemelt járművet.

Az autóhitel egy szabad felhasználású személyi kölcsönt takar, amelyet autóvásárlásra is fordíthat. Az autóhitel lényeges előnye a lízinghez képest, hogy a megvásárolt jármű azonnal az igénylő tulajdonába kerül és nincs szükség hozzá fedezetre, vagy önerőre sem.


Lakásfelújítás

Sokan személyi kölcsönből fedezik a lakásfelújítást, korszerűsítési munkákat is, így ez a hitelcél szinte ugyanolyan népszerű, mint az autóvásárlás. Amennyiben lakásfelújítás vagy korszerűsítés a hitelcél, érdemes jól meghatározni a hitelösszeget, hogy nehogy a munkálatok közepén fusson ki a keretből. A második körös igénylés már jóval komplikáltabb lehet. Érdemes első körben kicsivel több személyi kölcsönt igényelni, ha pedig valamennyi megmarad, az akár be is törleszthető a hitelbe. Évente 200 ezer forint előtörlesztés minden banknál díjmentes. Egy személyi hitelből akár egy nagy értékű teljes renoválásra, esetleg házbővítésre is futhatja, mert a maximális hitelösszeg 10 millió forint.

 

Hitelkiváltás

Ha a meglévő kölcsön/kölcsönök fizetése gondot okoz, esetleg már átláthatatlanná vált hitelkártyája, folyószámlahitele, áruhitele, meglévő személyi hitele fizetése, akkor egy újabb kölcsön igénylése csak ront ezen a helyzeten. Viszont egy hitelkiváltással összességében jobb anyagi helyzetbe kerülhet, és érdemben faraghat a kiadásokon, ezért sokan a meglévő hiteleik kiváltására, adósságrendezésre fordítják a szabad felhasználású hitel összegét.

A személyi kölcsönből történő hitelkiváltásnak számos előnye van:

  • Az új, kedvezőbb kamatozású kölcsönt a meglévő, drágább konstrukciók visszafizetésére fordítja, így csökkentve a kiadásokat.
  • A törlesztés átláthatóbb lesz, hiszen csak egyetlen banknál lesz tartozása.
  • Bizonyos esetekben a törlesztők csökkentésén túl a futamidőt is le tudja rövidíteni, így hamarabb szabadulhat meg a tartozástól, és akár a teljes visszafizetendő összeg is kevesebb lehet.
  • Az adósságrendezés után akár lakáshitel vagy más kölcsön igénylésére is jogosul lehet, hiszen a terhek csökkentésével akár a hitelképesség is visszaállítható.
  • A visszafizetéseken túl plusz összeget is felvehet, ha másra is szüksége lenne.


Ingatlanvásárlás

Ha csak egy kicsi hiányzik a lakás vételárához, a maradékot személyi kölcsönből is finanszírozhatja. Fontos tudni, hogy lakáshitelnél a minimálisan elvárt önerő nem fizethető személyi hitelből.

Általában olyan ingatlanokat finanszíroznak személyi kölcsönből, amelyekre jelzáloghitel nem igényelhető (például nyaraló, külterületi és zártkerti ingatlan, stb), vagy akkor jöhet még jól, ha sürgősebb az igénylés, mint a lakáshitelek átfutási ideje, esetleg alacsonyabb hitelösszeg is elég.


Vegyes célok

Gyakran előfordul, hogy nem csak egy hitelcélt szeretne valaki a személyi kölcsönből megvalósítani, hanem többet. Ebben az esetben mindenképpen a szabad felhasználású személyi kölcsönt érdemes választani.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...