Mi történik válás esetén a közösen felvett lakáshitellel?

  2017. március 15.

Sajnos nem ritka eset, hogy egy házasság válással végződik. Ez önmagában is nehéz folyamat, hát még, ha közösen felvett lakáshitel is szerepel a történetben. Mi történik válás esetén a közösen felvett lakáshitellel? Természetesen erre a helyzetre is lehet megoldást találni, de ehhez kompromisszumkész, együttműködő felekre van szükség. A válás legkritikusabb pontja a vagyonmegosztás szokott lenni, azon belül a közös lakás, illetve az azt terhelő hitel kérdése.

 

A vagyon megosztását közös megegyezéssel, vagy annak hiányában bírósági döntéssel határozzák meg, kivétel ez alól, ha esetlegesen a felek házassági szerződéssel rendelkeznek. A hazai bírói gyakorlat a közös hitel rendezését a házastársakra és a bankra hagyja, és a válóperben hozott bírói határozatban lehetőség szerint nem hoznak semmilyen kötelező rendelkezést egy harmadik személy, a pénzintézet irányában.

 

Fontos minél hamarabb a bank felé jelezni a kialakult új helyzetet, mert míg a bankban nem intézkednek, a házaspár mindkét felének kötelessége teljesíteni a törlesztést. Ha az egyik fél nem fizet, a bank a másik féltől a teljes összeget behajtja. Ezen az sem változtat, ha a válásról jogerős határozattal rendelkezik, mivel ez a bankkal szemben fennálló kötelezettségükre nincs kihatással.

 


hirdetés

Mi történik válás esetén a közösen felvett lakáshitellel?

A közös hitel rendezésére többféle megoldás is létezik

  • A felek megállapodhatnak, hogy a továbbiakban is fele-fele arányban fizetik a hitelt. Ez a legegyszerűbb megoldás.
  • A lakásban maradó fél fizeti a kölcsönt, vagyis kiengedik az adóstársat a hitelből, és az ügyletben csak az egyik fél marad továbbra, mint adós. Ebben az esetben a bank újból elvégzi a hitelképesség vizsgálatát, mert az a teher, amit eddig két ember fizetett, egy emberre marad. Ez esetben, ha az ügyletben maradó jövedelme elbírja a hiteltörlesztést, szerződésmódosításra lesz szükség, amit újból közjegyzői okiratba kell foglalni, amit mindkét félnek alá kell írnia. Viszont, ha az ügyletben maradó fél jövedelme nem nyújt elég biztosítékot, a megoldás egy új adóstárs bevonása lehet.
  • Ha államilag támogatott a hitel, nem működhet az adóstárs kiengedése, illetve az új adóstárs bevonása, mert ezek a hitelek személyekre szólnak. Ilyenkor érdemesebb a hitelbe maradni, mert a megoldás az állami támogatás visszafizetése és a hitel piaci feltételűvé alakítása lehet.
  • Könnyű megoldás lehet, ha a felek megegyeznek arról, hogy eladják a közös ingatlant. Ebben az esetben egyszerűbben lezárható a kölcsön, hiszen a vételárat előtörlesztésre lehet fordítani és az esetek döntő többségében a teljes fennálló tartozás kiváltható.
  • Ha valamelyik fél a lakásban szeretne maradni, meg kell állapodni, hogy az ingatlanban maradó fél, miként vállalja át a költségeket. Ez esetben az adásvételi szerződésben meg kell határozni az ingatlan vételárát, és hogy mennyit kap ezen felül a másik fél készpénzben, netán hitelben. Ha kölcsönt is igénybe vesznek, akkor az eredeti közös hitel kiváltása is megoldható, vagyis teljes hitelkiváltás történhet.

Ha hitelkiváltás történik érdemes körülnézni, hátha elérhető egy jobb kondíciójú hitel. Illetve itt fontos megemlíteni, ha szabad felhasználású hitelt vettek fel, annak kiváltása csak szabad felhasználású hitellel történhet.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...