Mikor szükséges befogadó nyilatkozatot írni egy bérleti szerződésnél?

  2017. szeptember 04.

Egy ingatlan kiadásakor nagyon fontos, hogy körültekintő legyen, főleg ami a bérleti szerződést illeti. A bérleti szerződés pontos, precíz elkészítésével minimalizálni lehet a kockázatot. Ez minkét fél érdeke, hiszen a bérlő számára is szükség van garanciára. Ha biztosra szeretne menni, foglalja közjegyzői okiratba a bérleti szerződést. A bérbeadó legnagyobb félelme, hogy esetleg a bérlő nem akarja majd elhagyni az ingatlant. Erre az egyik megoldás az lehet, hogy a bérleti szerződésbe belefoglalják a következő mondatot: A szerződés bármely okból történő megszűnése esetén bérlő elhelyezésre, kártalanításra nem tart igényt. A másik pedig, hogy befogadó nyilatkozatot készítenek. Nézzük mi is ez! Mikor szükséges befogadó nyilatkozatot írni egy bérleti szerződésnél?

 

A befogadó nyilatkozat, egy olyan írásban tett kijelentés, amely tartalmazza, hogy az ingatlan tulajdonosa az ingatlanba befogadja az adott személyt/személyeket, hogy azok ott életvitelszerűen éljenek. Tartalmaznia kell az adott ingatlan adatait, a felek adatait, és magát a tényt, hogy a bérleti szerződés felmondása, illetve lejárata esetén a nyilatkozat aláírója, a bérlőket magához fogadja.

 


hirdetés

A gyakorlat azt mutatja, hogy gyermekkel nehezebb albérletet találni, mert a bérbeadók félnek, hogy egy esetleges probléma esetén gyermekkel nehezebb megválni a bérlőktől. Azért érdemes befogadó nyilatkozatot írni, ha gyermek is van a bérlők között, mert így a bérbeadó be tudja magát biztosítani. Ha a bérlő rendelkezik befogadó nyilatkozattal, a szerződés lejárata után, vagy probléma esetén a bérbeadó nem köteles az ingatlant fenntartani a bérlőknek, mert van hová menniük.

 

Ami nagyon fontos, és kevesen tudják, hogy a törvény nem tesz különbséget a között, hogy a bérlők gyermekesek vagy gyermektelenek. A lakhatáshoz való jog mindenkit egyformán megillet, korra való tekintet nélkül. Tehát teljesen mindegy, hogy ingatlanján gyermekes, vagy gyermektelen bérlőknek adja ki, ugyanazok a jogok vonatkoznak mindenkire. Itt egyetlen dolog van csak, ami megnehezítheti a lakók kiköltöztetését, ha a tulajdonos a gyermekre való tekintettel, emberségből nem képes érvényt szerezni a jogainak.

 

A befogadó nyilatkozat nem csak gyermek esetén alkalmazható, hanem bármikor. Tehát ha kiadja ingatlanját, és a bérlő bejelentkezik az ingatlanba, mindenképpen szükséges befogadó nyilatkozat írása, amelyben a bérlő garantálja, hogy a szerződés lejáratakor ki fog jelentkezni az ingatlanból.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...