Mennyi pénzt veszít, ha a lejárati idő előtt felmondja megtakarítását?

  2021. június 23.

Aki összegyűjtött egy kis pénzt, általában megtakarításba fekteti. Érdemes a célnak megfelelő megtakarítási formát választani, mert így tehet szert a legmagasabb hozamra. Vannak rövidebb, illetve hosszabb távú megtakarítások is. Ha egy hosszabb futamidejű megtakarítást választ, gondoljon arra is, hogy esetleg a lejárati idő előtt szüksége lehet a pénzre. Egy idő előtt felmondott megtakarítás hozama valószínűleg kevesebb lesz a vártnál. Utánajártunk, hogy mennyi pénzt veszít, ha a lejárati idő előtt felmondja megtakarítását.

 

Mennyi pénzt veszít, ha a lejárati idő előtt felmondja megtakarítását?

  • Bankbetét: Ha a lejárati idő előtt veszi ki pénzét a bankbetétből, akkor az időszakra járó betéti kamat elveszik. A pénz összege megmarad, csak az időszaki költségeket vonhatják le belőle.
  • Állampapír: A lejárati idő előtt felmondott rövid lejáratú állampapíroknál 0,5%-ot, az éven túliak esetében pedig 1%-ot vonnak le az árfolyamból.
  • Nyugdíjcélú megtakarítások: Önkéntes nyugdíjpénztár esetén a legrövidebb futamidő hossza 10 év. Ezután a hozamhoz adómentesen hozzáférhet 3 évente, viszont a tőke után adózni szükséges (15% szja + 19,5%-os eho 84%-a). A tőke adózását a befizetéstől eltelt idő függvényében veszik figyelembe. Fokozatosan csökken az adóalap a 11-20. év között, a 21. évtől pedig adómentessé válik az összeg. Nyugdíj-előtakarékossági számla esetén a nyugdíjba vonulás előtt felvehető a megtakarítás. Ekkor a tőke adómentes, viszont a hozam után adózni kell, és az adójóváírást is 20%-kal növelten kell visszafizetni. Nyugdíjbiztosítás esetén bármikor feltörhető a megtakarítás, viszont az elért hozam adóköteles lesz. A tőke esetében a visszavásárlási táblázat szerinti költségeket vonja le a szolgáltató, az adójóváírást pedig 20%-kal növelten kell visszafizetni.
  • Tartós befektetési számla (TBSZ): Futamideje 5 év amelyre teljes adómentesség jár. Ha előbb felmondja a számlát, akkor adózni kell a kamatok után. A 3. évig 15%-os az adóteher, 3 év után 10%. Idő előtti felmondott megtakarítás esetén az adóbevallásban szerepelnie kell az adózott összegnek.
  • Befektetési alap: Előfordulhat, hogy büntetést számolnak fel, ha bizonyos időn belül eladásra kerül a befektetés.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...