Hogyan működik a magyar állami nyugdíjrendszer?

  2021. június 10.

Ha a nyugdíjra gondolunk, a jelenlegi átlagnyugdíjnál magasabb időskori havi bevételre vágyunk. Ezt nem valószínű, hogy az állami nyugdíjjal el fogjuk érni. Ha megtakarításban gondolkodik, elég nagy összeget kellene ahhoz félretenni, hogy a nyugdíjas évek is olyan színvonalon teljenek, mint az aktív dolgos évek. Sokan arra panaszkodnak, hogy túl kevés a fizetésük ahhoz, hogy nyugdíjcélú megtakarítást is fizessenek. Hogyan működik a magyar állami nyugdíjrendszer?

 

A jelenlegi magyar állami nyugdíjrendszer úgy működik, hogy az aktív dolgozók befizetéseiből finanszírozzák a jelenlegi nyugdíjasok járandóságát. Vagyis az állami nyugdíjrendszerbe történő befizetései nem a saját számláját gyarapítják, hanem nyugdíjkifizetéseket finanszírozzák belőle. Ha az állami rendszertől független szeretne maradni, akkor valamelyik magán nyugdíjcélú megtakarítást érdemes választani.

Érdemes elkülöníteni a nyugdíjcélú, illetve az egyéb megtakarításokat. Ennek oka, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások hosszabb távra szólnak (legrövidebb futamideje 10 év). Ha csak nyugdíjcélú megtakarítása van, ahhoz nem férhet hozzá egy váratlan anyagi nehézség esetén.


hirdetés

 

Az összes nyugdíjcélú megtakarítás szabadon felhasználható, illetve nyugdíjban az ilyen célra gyűjtött megtakarítás adómentes, valamint amennyiben van bejelentett munkahelye, akkor befizetései után 20%-os adójóváírást is igényelhet. Akár évi 1,4 millió forintnyi befizetésig jár adójóváírás.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...