Mennyi nyereség lehet egy felújított lakáson?

  2019. november 08.

Még mindig virágzik az ingatlanpiac. Sokan befektetési céllal vásárolnak lakást, mert kevés ráfordítással megéri értékesíteni. Nyilván valóan magasabb áron lehet eladni egy felújított lakást, mint egy rosszabb állapotút. De mennyi nyereség lehet egy felújított lakáson? Kitermelheti-e a felújítás költségeit a vételár növekedése? A végeredményt befolyásolhatja az is, ha kölcsönből szeretné megfinanszírozni a munkálatokat. Ha jól csinálja, több százezer, forintos, vagy akár milliós nyeresége is lehet az ingatlanon.

 

Felmérések szerint a fővárosban ingatlant vásárlók 45%-a még mindig befektetési céllal venne lakást. Miből származhat a nyeresége egy ingatlanvásárlónak? Az ingatlanárak emelkedése folytatódik, így eladhatja vagy ki is adhatja lakását. Egy felújítással, korszerűsítéssel növelheti eladni kívánt lakása értékét. De mégis mennyivel lehet drágábban eladni az így rendbe hozott lakást?

Egy 50-70 négyzetméter alapterületű felújítandó tégla lakás átlagos négyzetméterára 617 000 forint, ennél 67 000 forinttal kell többet fizetni egy jó állapotban lévő lakás négyzetméteréért. Egy 65 m2-es lakásnál ez körülbelül 4,3 millió forint vételár különbséget jelentene. Ez jól hangzik, viszont egy felújításnak komoly költségei vannak. Ablakok, erkélyajtó cseréje, műanyag redőnyök körülbelül 440 000 forint; kondenzációs falikazán felszerelése, kémény és csővezetékek körülbelül 1100 000 forint; konyhabútor vásárlása és cseréje körülbelül 460 000 forint. Minden ingatlanban mást kell felújítani, de átlagosan 2 millió forint a felújítási költség.

 

A felújításon kívül még jó pár egyéb jelentős tétellel is számolni kell. Egy 40,1 millió forintos 65 m2-es lakás után az illeték összege meghaladja az 1,6 millió forintot. A vásárláshoz kapcsolódó egyéb költségek elérhetik a 150 ezer forintot.

Ha a vásárlás elvitte az összes pénzt, akkor hitelből tudja csak a felújítást megfinanszírozni, aminek szintén vannak költségei. Ha a legkedvezőbb konstrukciójú, 20 éves futamidejű, 2 millió forint összegű, 1 éves kamatperiódusú lakáshitelt veszi fel, akkor a kamatokra, előtörlesztésre, induláskori ügyintézésre körülbelül 100 ezer forintot fizethet ki 6 hónap alatt. Feltételezések szerint ennyi idő alatt elkészül a kivitelezés és el tudja adni az ingatlant. A vételi és eladási ár különbözete után még 15% adót is kell fizetni. A felújítási munkálatok költsége, és az illeték elszámolható adóalap csökkentő tételként. Összesen a teljes tranzakció után 300 ezer forint nyereség maradna. Ez sajnos elmarad a feltételezett milliós profittól.

Szerencsére a profit jóval magasabb is lehet. Ha eladta meglévő ingatlanát, de még nem talált újat, akkor egy új lakásvásárlásánál az illetéket csak a vásárolt és az értékesített lakás különbözete után kell megfizetni, azaz akár teljesen illetékmentes lehet a házvétel. Így a nyereség már meghaladja a 1,7 millió forintot.

 

Több buktatója is lehet a fent említett lakásvételnek. Nehéz jó szakembereket találni, így a felújítási munkálatok gyakran elhúzódhatnak, és a tervezett összegnél magasabbak a tényleges költségek. A jövőbe senki se lát, nem lehet tudni, hogyan alakulnak a lakásárak, ami szintén befolyásolja a befektetés sikerességét. Akkor érdemes ezt a befektetési formát választani, ha van minden munkára megfelelő szakembere. Vásárlás előtt nézesse meg velük is az ingatlant, hogy véletlenül se merülhessenek fel utólagos nem várt extra felújítási munkálatok.

 


hirdetés

Ha hitelre is szüksége van a felújításhoz, használja a Hitelmax hitelkalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a hitelajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...