Lakáshitel kiváltásának feltételei

  2021. április 27.

Egy lakáshitel hosszú időre szól, előfordulhat, hogy ez idő alatt életkörülményei megváltoznak, és kiváltaná lakáshitelét. Lakáshitellel az új/használt lakásvásárlásra, telekvásárlásra, építkezésre, lakásbővítésre, felújításra, korszerűsítésre felvett hitel váltható ki. Mindenképpen tájékozódjon a lakáshitel piacon, hogy milyen új konstrukciók vannak, mert nagy valószínűséggel talál egy kedvezőbbet annál, mint amit régebben felvett. Úgy, mint a lakáshitel felvételének, a lakáshitel kiváltásának is vannak feltételei.

 


hirdetés

Lakáshitel kiváltásának feltételei:

  • Problémamentes hitelmúlt.
  • A lakáshitel eddigi szerződésszerű törlesztése.
  • Nem működik a lakáshitel kiváltása, ha az adott kölcsönt az adós rendesen fizeti, de más okból nem hitelképes, például negatív KHR listára került, vagy a jövedelme nem megfelelő.
  • Lakáshitel kiváltásakor az ingatlan nem lehet túlterhelt. A túlterhelt ingatlan azt jelenti, hogy magasabb hitelösszeg van az ingatlanon, mint amennyit az ingatlan ér, vagy az ingatlan fedezeti értéke alacsonyabb a kiváltó bank szerint, mint a fennálló tartozás.
  • A lakáshitelek kiváltása kizárólag forint alapon lehetséges. A kiváltott hitel futamideje szabadon választható, ami befolyással van erre, az a jövedelem terhelhetősége, amit a JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatónak) szabályoz, viszont ennek a hitelkiváltás után is meg kell felelni. A futamidő maximumát behatárolja az életkor, mert a lakáshitel felvételénél maximum 75 év a felső korhatár.
  • Egy lakáshitel kiváltásához szüksége lesz a személyes okmányok másolatain, és a jövedelemigazoláson kívül, a kiváltandó hitelt folyósító bank írásos igazolására a fennálló tartozásról; a kiváltásra kerülő lakáshitel utolsó 3-6 havi törlesztőrészletének megfizetését igazoló bankszámla kivonatra; a kiváltandó lakáshitel jelzálog- és kölcsönszerződésére; az ingatlan adataira.
  • Amennyiben államilag támogatott lakáshitelt vett fel, hitelkiváltás esetén az állami támogatás elveszik, és általános piaci hitel lesz a kiváltó konstrukció. Ennek a megválasztás szerinti kamatperiódusa és árazása lesz. Ez esetben mérlegelje, hogy így is megéri-e lakáshitelét kiváltani.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...