Készfizető kezes szerepe a hitelügyletben

  2021. július 14.

Előfordulhat, hogy egy hiteligénylés során nem felel meg a bank által felállított követelményrendszernek. Ebben az esetben lehet adóstársat, vagy kezest bevonni a hitelügyletbe. A kezes megkönnyíti a hitelfelvevők részére a hitelhez jutást. Kezességvállalásra a hitelfelvevők kérnek meg valakit. A kölcsön visszafizetéséért a kezesek teljes vagyonukkal felelnek. Létezik egyszerű (sortartó) kezes, illetve készfizető kezes. A kölcsönügyletbe a kockázat csökkentése érdekében kerülhet sor készfizető kezes bevonására. A hitelügyletbe készfizető kezesként bevont személynek vállalnia kell, hogy amennyiben a futamidő lejáratáig az adós nem fizeti a felvett kölcsönt, akkor helyette teljesíti a hiteltörlesztést.

 

A készfizető kezesnek is alá kell írnia a banki kölcsönszerződést. Egy kölcsönügyletbe egyszerre egy készfizető kezes vonható be. A kezesnek meg kell felelnie az adott bank követelményeinek, és jövedelmét is igazolnia kell. A készfizető kezes jövedelmének önállóan meg kell felelnie a jövedelemvizsgálat során.

A kezesség a hitelező és a kezes közötti kezességi szerződés alapján jön létre. Ha az adós nem fizeti a felvett hitele törlesztését, a készfizető kezesnek kell fizetnie a hiteltörlesztést. A hitelszerződések esetén a bankok kizárólag készfizető kezességet fogadnak el. A készfizető kezes hitelügyletbeli kötelezettsége megegyezik az adós kötelezettségével. A készfizető kezes csak azért az adósságért felel, amelyet a szerződés aláírásával vállalt.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...