Kevés bank ad most nagyobb összegű személyi kölcsönt

  2020. május 14.

A személyi kölcsön nagyon népszerű a hitelfelvevők körében. A koronavírus járvány miatt több embernek lenne szüksége hitelre. Átlagosan 1-3 millió forint személyi kölcsönt vesz fel a lakosság, ám egyre gyakoribb az 5, 8 vagy akár 10 millió forintos hitelösszeg. Viszont sajnos a tapasztalatok alapján elmondható, hogy kevés bank ad most nagyobb összegű személyi kölcsönt.

 

5,9% lett 2020 december 31-ig a személyi kölcsön THM-e (teljes hiteldíj mutató) a kormány döntése alapján. Vagyis így az egyes bankok között nem túl nagy a különbség, ami a személyi kölcsön THM-ét illeti. Ezért, amikor hitelt választ, hiba a 2020-as THM-eket összevetni, hiszen egy személyi kölcsön általában 3-5 éves futamidejű, így a törlesztési időszak nagy része mindenképp későbbre esik, amikor már nem köti a bankok kezét a korlátozás. A 2020-as évben a személyi kölcsönök törlesztői között körülbelül 700 forint különbség van, viszont a következő évtől ez akár 8000 forint is lehet, ami a személyi kölcsön lejáratáig több 100 ezer forintot is jelenthet.

 

A kedvező kamat és az alacsony havi törlesztőrészleten kívül az is fontos, hogy maximálisan mekkora összegű személyi kölcsönt kaphat az egyes hitelintézetektől. A szükséges hitelösszeg mindig a hitelcéltól függ. Hiába lehet a személyi kölcsön összege jogszabályilag akár 10 millió forint, és hiába szabad felhasználású, a bankok maguk döntik el, hogy milyen célra, mekkora összeget hiteleznek. Ebben pedig különbségek vannak közöttük.

 

Szabad felhasználású személyi kölcsön felvételekor előfordulhat, hogy több hitelintézet is legfeljebb 5 millió forint hitelt ad, de olyat is találni, ahol 100 ezer forint igazolt jövedelem esetén 5 millió forint, míg 300 ezer forint jövedelemnél 7 millió forint a felső határ. Néhány bank pedig akár 10 millió forintot is hitelez. A maximális hitelösszeget az is befolyásolja, hogy milyen célra kell a pénz.

A minimálisan igényelhető hitelösszeg is bankonként eltérő. Ez akkor fontos, ha kisebb összegre van szüksége. Egyes pénzintézetek 200 ezer forintnál, míg mások 600 ezer forintnál húzzák meg az alsó határt. A minimális hitelösszeg nem csak bankfüggő, hanem aszerint is változik, hogy milyen célra igényelné a pénzt.

 

Hogy jövedelmének mekkora része lehet a hiteltörlesztő, a JTM szabály korlátozza. Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...