Ingyenes a közmű-bekötés a családoknak, és a vállalkozásoknak!

  2017. július 13.

2017. július elsejétől ingyenessé váltak a közműcsatlakozások a családoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak. Fontos változás még, hogy mérséklődtek, vagy teljesen ingyenessé váltak a kapcsolódó eljárási díjak, illetve az ügyintézési határidők csökkentek. Ha egy átlagos családi házba, vagy üzlethelységbe, mindhárom közműcsatlakozás kialakításra kerül, a családok 450 ezer és 1,9 millió forint közötti összeget takaríthatnak meg, a kkv-k pedig akár 2,8 millió forintot is. Jó hír, hogy nem csak az új építésű ingatlanokra vonatkozik a díjmentesség, hanem a lakóingatlan, vagy az üzlethelyiség átalakításakor is igénybe vehető, a gáz, a villany, valamint az ivóvíz- és szennyvízbekötéseknél, bizonyosan meghatározott mértékig.

 


hirdetés

Ingyenes a közmű-bekötés a családoknak, és a vállalkozásoknak

A Miniszterelnökség javaslatára az Országgyűlés által elfogadott törvény, valamint az annak végrehajtását szolgáló kormányrendelet értelmében díjmentessé válik:

  • a legfeljebb óránként 4 köbméter és a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérők beszerelése
  • a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték bekötése
  • a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötése

Ezek az adatok, elegendőek egy nagyobb lakás, vagy egy átlagos méretű családi ház, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség ellátásához.

 

További engedmények:

  • A gázbekötésnél, az elosztó 250 méterig, a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki.
  • A villanyszektorban az eddigi kétszeresére emelkedik az elosztói vezetékhossz, amit az elosztó társaság ingyenesen biztosít.
  • A víziközmű-szektorban a közműfejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-jétől a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed.
  • Csökkennek a gázszektorban a különdíjas szolgáltatások költségei.
  • A hatósági szemlélet helyett a szolgáltatói szemléletet erősítenék a közműcégeknél.
  • Július 1-jétől a fogyasztók jogorvoslatért fordulhatnak a műszaki-biztonsági hatósághoz, ha az elosztó társaság elutasítja közmű-kiviteli tervüket. Jogorvoslattal lehet élni akkor is, ha az elosztó elutasítja a terv szerint kivitelezett közmű átvételét. Ezek a jogorvoslati eljárások ingyenessé válnak.
  • Csökkennek a közmű-csatlakozásokkal kapcsolatos ügyintézési határidők, valamint a korábbi határozatlan idővel szemben, meghatározott időhöz lesznek kötve a közművek szolgáltatásai.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...