Január 1-től változnak az illetékszabályok!

2017-12-15

A napokban a Magyar Országgyűlés elsöprő többségben szavazta meg az illetékről szóló törvény módosítását, mely szerint 2018 január 1-től ingatlanvásárlás esetén az illetékalap meghatározásakor, és az illetékmentesség alkalmazásánál figyelembe kell venni a korábban eladott ingatlan forgalmi értékét is. A korábbi szabályozás szerint, csak egy éven belül, de az új változások értelmében már a vásárlást megelőző 3 éven belüli eladott ingatlan számít.

Ez az úgynevezett cserét pótló vétel, melyre most illetékkedvezmény jár, amely szerint a vevő csökkentheti a lakásvásárlással keletkező illetékalapját, az utóbbi 3 évben eladott ingatlanja forgalmi értékével. Ebben az esetben csak az eladott és a megvásárolt ingatlan értékének különbözete után szükséges visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni.


hirdetés


Mi az a visszterhes vagyonátruházási illeték, hogyan változott?

Lakás vétel esetén szükséges visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, melynek alapja a lakás forgalmi értéke. Az illeték mértéke az ingatlan vásárlása esetén ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forintnyi összeg lehet.

Érdemes tudni, hogy lakáscsere esetén is kell illetéket fizetni, mely szerint az elcserélt lakások értékének különbözete után az illeték mértéke 4%.

Fontos, hogy lakástulajdon cseréje és vásárlása esetén, ha a másik tulajdonba lévő ingatlant a vásárlást megelőző, vagy azt követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb, abban az esetben nem kell illetéket fizetni.

Ami még változott, hogy amennyiben egy magánszemély több ingatlant ad el, és vesz, akkor az illetékalap megállapításakor a legkedvezőbb illetékalapot eredményező cserét nézik, így csak egyetlen lakáscserét kell figyelembe venni.

Ami továbbra sem változott

A törvény nem változott abban az értelemben, hogy a lakásvásárlás után eladott lakás forgalmi értékét csak akkor lehet levonni az illetékalapból, ha az ingatlan a vásárlást követő egy éven belül értékesítésre kerül.


Ingatlan vásárlás hitel segítségével

Álmai otthonát csak hitelfelvétel segítségével érheti el? A jó hír, hogy az elmúlt években  nem voltak ilyen alacsonyak a lakáshitel kamatok, mint ma! Azonban érdemes jól megválasztani, hogy melyik bank mellett dönt, mert a bankok ajánlatai között is lehetnek különbségek. Ha a hitelfelvétel feltételeinek eleget tesz, akkor érdemes körültekintően kiválasztani hiteléhez a kamatperiódust és a futamidőt is. Kalkuláljon oldalunkon!