Idén kedvezően módosul az illetékmentesség a CSOK Plusznál

  2024. január 05.

Idén kedvezően módosul az illetékmentesség a CSOK Plusznál. 2023. december 22-én megjelent a Magyar Közlönyben a 2023. évi CIX. törvény „a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” megnevezéssel.

 

A jogszabály a lakástámogatásokhoz kapcsolódó illetékmentességet is módosítja. A törvény illetékmentességhez kapcsolódó része így változik:

a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló 518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet 2024. január 1-jén hatályos 2. § (1) bekezdése szerinti kedvezményes kölcsön (a továbbiakban: CSOK Plusz kölcsön) felhasználásával történő megszerzése;

A jogszabály alapján nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket abban az esetben, ha CSOK Plusz felhasználásával történik a lakásvásárlás. A jogszabályban nincs vételárra vonatkozó korlátozás. Az eredeti szöveg szerint az illetéket meg kellett volna fizetni a vételár 80 millió forintot meghaladó részére. Ezt a felső korlátot kivezetik. Az illeték alapesetben a vételár 4%-a lenne.

 

Korábban a 80 millió forintos összeghatár miatt bizonyos esetekben kevesebb illetéket engedtek volna el. Az eredeti szabályok értelmében 150 millió forint vételár esetén 3,2 millió forint illetéket engedtek volna el, míg 2,8 millió forintot rendezni kellett volna. A változás tehát 2,8 millió forint extra kedvezményt jelent ebben az esetben. A preferált kistelepüléseken továbbra is teljes egészében megmarad az illetékmentesség abban az esetben, ha Falusi CSOK felhasználásával vásárolja meg az ingatlant.

Ha megsérti a CSOK Plusz szabályait, akkor az illetéket is ki kell fizetni. A CSOK Plusz egy legfeljebb 3%-os kamatozású lakáshitel, melyhez a futamidő alatt születendő második gyermektől minden baba után 10-10 millió forint tartozáselengedés is kapcsolódik. A kedvezményekért cserébe szigorú feltételeket kell teljesíteni. Ha ezeket megsérti, akkor az addig kapott kedvezményeket, illetve az elengedett illetéket rendezni kell az állam felé.

 

Ha csak részben kell visszafizetni a CSOK Plusz miatt korábban kapott kamattámogatást, akkor az illetékmentesség megmarad. Ez a gyakorlatban akkor fordulhat elő, ha részben teljesült a gyermekvállalás.

Az elengedett illetéket akkor sem kell rendezni utólag, ha a CSOK Pluszhoz kapcsolódó gyermekvállalást egészségügyi okok miatt nem tudják teljesíteni.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...