Idén is jár a nyugdíjprémium a szépkorúaknak!

  2019. október 03.

Jó hír, hogy idén is jár a nyugdíjprémium a szépkorúaknak! A kormány úgy döntött, hogy 2019. novemberében a nyugdíjasok egyszeri nagyobb összegű nyugdíjprémium kifizetésére lesznek jogosultak. Egy átlagos nyugdíjasnak nagyjából 31 ezer forintot jelent a nyugdíjprémium és a kiegészítés. Az átlagos nyugdíjprémium 20 160 forint lesz, a nyugdíjkiegészítés összege pedig átlagosan 11 forint. A nyugdíjasok pénzügyi segítségként rezsiutalványt is kaptak idén. A nyugdíjprémiumot novemberben utalják el a nyugdíjasoknak, vagy viszi házhoz a postás. Ezek a plusz juttatások jó néhány idős embernek jelentenek pénzügyi segítséget.

A nyugdíjprémium nem állandó és rendszeres juttatás, egy alkalommal kapják meg a nyugdíjasok. Tehát semmi biztosíték nincs arra, hogy jövőre is kapnak ilyenfajta pénzbeli segítséget az idősek. Fontos tudni, hogy a nyugdíjprémiumot nem utalvány formájában, hanem pénzben kapják a nyugalmazottak.

A kormányzati bejelentések alapján, akkora többlettel rendelkezik a magyar gazdaság idén, hogy az egyszeri prémiumon kívül, talán még karácsonyi Erzsébet-utalvány is várható, de ez csak decemberben, közvetlenül az ünnepek előtt kerül kézbesítésre. Ennek részleteit később hozzák nyilvánosságra.

 

A nyugdíjprémium akkor jár, ha 3,5% feletti gazdasági növekedés várható az adott évben. Kiszámítása a következő: a novemberi nyugdíj negyedét (legfeljebb 20 ezer forintot) megszorozzák a 3,5% feletti növekedés mértékével. Tehát a nyugdíjprémium maximált összeg, havi 80 ezer forintos nyugdíjnál éri el a tetejét, afölött mindenki ugyanannyit kap, alatta pedig arányosan kevesebbet.

Törvényi kötelessége a kormánynak, hogy évről-évre nyugdíjemelést hajtson végre. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak reálértékét növelni kell. A nyugdíjkiegészítést a KSH január-augusztusi nyugdíjas inflációs adataiból számolják ki, ami 3,425% volt. A kormány korábban 2,7%-ra becsülte ezt, így a januári nyugdíjemelés is 2,7% volt. Így a pótlólagos korrekció mértéke 0,725%-os lesz. Ez a prémiummal ellentétben beleszámít az alapnyugdíjba, annak összegét hónapokra leosztva emeli meg. És erre jön rá a januári emelés, amin felüli a korrekció átlagnyugdíjnál havi 979 forint, mediánnyugdíjnál havi 852 forint pluszt jelent jövőre.

 

Sajnos az alapnyugdíjasok, akiknek nagyobb szüksége lenne a nyugdíjprémiumra, kevesebbet kapnak. A luxusnyugdíjasoknak sokkal többet utalnak majd. A nyugdíjprémium összege a nyugdíjjal arányos, vagyis az alacsonyabb nyugdíj mellé kevesebb jár, míg a magasabb nyugdíjjal rendelkezők többet kapnak. A nyugdíjprémiumnak éppen ez a hátránya. Sajnos a kis összegű nyugdíjjal rendelkezők jobban rászorulnának a támogatásra, mégis ők kapnak sokkal kevesebbet, hiszen a nyugdíjprémium mértéke százalékosan van meghatározva. A nyugalmazottak többségének szüksége lenne a nagyobb támogatásra is, mert a magyar átlagnyugdíj 134.900 forint.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...