Hogyan lehet olcsóbb egy bankszámla?

  2022. március 24.

 

Ha drágának találja meglévő bankszámláját, érdemes bankot váltani. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyekkel lefaraghat bankszámlája költségeiből. Mutatjuk, hogyan lehet olcsóbb egy bankszámla, sőt, akár teljesen ingyenes bankszámlát is találhat.

 

Hogyan lehet olcsóbb egy bankszámla?

  • Pénz érkeztetést a bankszámlára: Lehet találni akár teljesen ingyenes bankszámlát is, ám ezeknél az egyik legfontosabb feltétel, hogy minden hónapban meghatározott összeg érkezzen a bankszámlára. Amennyiben viszont a vállalás nem teljesül, akkor az adott hónapban a számla normál díját kell megfizetni.
  • A havi díjon kívüli egyéb költségek: Az, hogy egy bankszámlának nincs havi díja, még nem jelenti azt, hogy ingyenes. Ha például fizetni kell a készpénzfelvételért (az ingyenes lehetőségen felül) az utalásért, illetve pénzbe kerül a bankkártya fenntartása, akkor összességében komoly kiadásra is számíthat.
  • Meddig tart az akciós időszak: Érdemes olyan bankszámlát választani, ami nem csak egy rövid, akciós időszakig olcsó, hanem akár 1-2 évig is megmaradnak a kedvezményes feltételek. Nagyjából 2 évre érdemes előre tervezni. Ennek az az oka, hogy idővel megjelenhetnek olyan új termékek a piacon, amelyek olcsóbb megoldást jelenthetnek.
  • Készpénzfelvétel: A jogszabály szerint havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékben lehet ingyenesen készpénzt felvenni. Érdemes odafigyelni a készpénzfelvételre, mert egy egészen kis összeg kivétele is igen drága lehet. A legtöbb banknál ez a költség egy fix díjból, valamint a felvett összeg maghatározott százalékából áll.
  • SMS-ek helyett egyéb értesítő: Az értesítő SMS-ek darabonként akár 30-35 forintba is kerülhetnek, így havonta ez több ezer forint is lehet. Megoldást jelenthet, ha a kártyahasználatról például csak bizonyos összeghatár felett kér értesítést. Amennyiben mobilbankja képes push üzeneteket küldeni, még jobban jár, mert azok ingyenesek.
  • Utalás netbankon vagy mobilbankon keresztül: Legolcsóbb, akár ingyenes is lehet, ha mobil- vagy netbankok keresztül utal. Ennél drágább a telefonos utalás, de messze a legdrágább a bankfióki ügyintézés.
  • Időnként érdemes ellenőrizni a számlát: Legalább 2 évente célszerű ellenőrizni, hogy van-e az aktuális bankszámlájánál olcsóbb a piacon.
  • Érdemes bankot váltani: Ha a bankváltás mellett dönt, ne riassza vissza az ezzel járó procedúra. Több éve elérhető az egyszerűsített bankváltás, amikor gyakorlatilag az új számlavezető bank elintéz Ön helyett mindent, ha minden rendben megy, a régi számla végül automatikusan megszűnik.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...