Hogyan lehet olcsó egy bankszámla?

  2021. április 14.

Ha rosszul választ bankszámlát, akár több ezer forintot is kidobhat az ablakon. Egy bankszámla fenntartása, átlagos bankszámla-használati szokások esetén évente 6-8 ezer forint. Hogyan lehet olcsó egy bankszámla? Érdemes olyan bankszámlát választani, amely megfelel a pénzhasználati szokásainak.

 

Egy bankszámlánál a legdrágább az SMS szolgáltatás és a bankkártya díja. Ezek a havi fenntartási költség 60-70%-át teszik ki. Ma már egyéb megoldások is vannak például az SMS szolgáltatás helyett, így ezen sokat spórolhat. Amennyiben ragaszkodik az SMS-hez, azt kell átgondolnia, hogy milyen pénzmozgásról szeretne értesítést kapni.

Ami a bankkártyát illeti, előfordulhat, hogy ugyan közös a számla, de mégis csak az egyik fél használja, viszont a bank mindkét ügyfélnek ad kártyát. Kevesen tudják, de nem kötelező a bankszámlához bankkártyát kérni. Ebben az esetben is például elég egy kártya annak a félnek, aki ténylegesen használja a számlát. A passzív fél kártyadíja felesleges pénzkidobás. Az éves díja az úgynevezett elektronikus bankkártyának olcsóbb, mint a dombornyomott bankkártyáé, így alaposan át kell gondolni, hogy melyiket választja.

 

Mikor bankszámlát nyit, ne csak az induló, első éves kondíciót nézze, hanem az akció utáni időszakot is. Hogy a pénzintézetek minél több ügyfelet szerezzenek, nagyon sok induló akciót kínálnak fel. Ezek a kezdeti kedvezmények az akciós időszak végén megszűnnek, így a bankszámla fenntartási költsége megemelkedik. Az is előfordulhat, hogy egy adott bankszámla kondícióit csak pár évre biztosítja a bank, majd ezt követően automatikusan egy másik számlacsomagba kerül át.

Bizonyos feltételek teljesítése esetén (aktív bankszámlahasználat: bizonyos összegű jóváírás, utalások, stb.) a legolcsóbb bankszámláknak általában nincs havi számlavezetési díja. Érdemes ezt is átgondolni, mert ezzel is pénzt takaríthat meg.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...