Hogyan lehet felgyorsítani a lakáshitel felvételét?

  2021. június 07.

Sokan vásároltak lakást az elmúlt időszakban. A legtöbb ingatlanvásárlónak lakáshitelre is szüksége van, emiatt a hiteligénylések száma is megemelkedett, ezzel együtt a lakáshitelek átfutási ideje is megnőtt. Az eddigi 4-6 hét helyett, akár két hónap is lehet. Ezt az időt nem az adásvételi szerződés aláírásától mérik, hanem a hitelkérelem benyújtásától számítják. De hogyan lehet felgyorsítani a lakáshitel felvételét? Íme, néhány tipp!

 

Hogyan lehet felgyorsítani a lakáshitel felvételét?

  • Az adásvételi szerződés aláírása előtt meg kell keresnie azt a bankot, ahol fel kívánja venni a lakáshitelt. Meg kell nézni több bank ajánlatát is, és ki kell választania azt, ahol a legkedvezőbb lakáshitelt kapja. Nagyon fontos, hogy nem elég csak a hitel paraméterei alapján választani, azt is meg kell tudnia, hogy az adott hitelintézetnél kaphat-e lakáshitelt, és ha igen, mekkora összeget. Ebben segíthet egy előzetes hitelbírálat. Kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha utólag derül csak ki, hogy a bank nem adja meg a szükséges hitelösszeget. Az is fontos, hogy várhatóan mennyi idő alatt bírálja el a pénzintézet a hitelkérelmet. Ezért is érdemes több banktól ajánlatot kérni, vagy egy független szakértőhöz fordulni.
  • A hitelintézet kiválasztása után, be kell szerezni a specifikus banki dokumentumokat. Ilyen például a munkáltatói igazolás, hiszen minden pénzintézetnek külön formanyomtatványa van. Érdemes ezt a dokumentumot a bank kiválasztása után beszerezni. Normál helyzetben nem lenne hosszú idő a dokumentumok beszerzése, de jelenleg a home office miatt, tovább tart.
  • Miután aláírta az adásvételi szerződést, minél hamarabb állítsa össze a hiteligénylési csomagot és nyújtsa be a kiválasztott bank felé a kérelmet. Ne teljen el több hét az adásvételi szerződés aláírása és a kölcsönigénylés között.
  • Pontosan és helyesen töltse ki a dokumentumokat. Ha hiányzik egy igazolás, vagy nincs megfelelően kitöltve egy dokumentum, akkor a hitelintézet hiánypótlást fog kérni, így a hitelbírálati idő akár több hetet is csúszhat.
  • Ha valamilyen támogatást (CSOK, Babaváró hitel) is igényel a hitel a mellé, időben szerezze be a hozzá szükséges speciális igazolásokat. A jelenleg kialakult helyzet miatt leterheltek a hivatalok, egy-egy igazolásra akár 2-3 hetet is várni kell, ezért az adásvételi szerződés megkötése előtt érdemes megigényelni ezeket az igazolásokat is. Az iratok, dokumentumok érvényességi idejét is figyelembe kell venni, mikor a hiteligénylés dátumát tervezi (általában 30 napig érvényesek).
  • A vételár megfizetésére is hagyjon elég időt. Az adásvételi szerződésben legalább 3 hónapos fizetési határidőt jelöljön meg. Ez leginkább akkor fontos, ha támogatásokat is igényel a hitelhez. A teljes vételárat a határidő lejárta előtt is kifizetheti, viszont ha csúszik a fizetéssel, annak komoly következményei is lehetnek. Például kötbért kell fizetnie, vagy akár meg is hiúsulhat az adásvételi szerződés, ami miatt pedig elveszítheti a foglalót.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...