Az előzetes hitelbírálat előnyei

  2021. május 21.

Mielőtt hitelt vesz fel, érdemes előzetes hitelbírálatot készíttetni, így már a hitelkérelem benyújtása előtt megtudhatja, hogy jogosult-e a kölcsönre. Ez azért fontos, mert a hitelkérelem elindításához szükség van adásvételi szerződésre. Az előzetes hitelbírálat abban különbözik a végleges hitelbírálattól, hogy ekkor még az ingatlanfedezetet nem vizsgálja a bank, vagyis értékbecslés nem történik, csak a jövedelmet és háztartási adatokat veszik figyelembe. Az előzetes hitelbírálat igényelhető új lakás vásárlásra piaci és támogatott lakáshitelek esetében, és használt lakás vásárlásra piaci és támogatott lakáshitelek esetében. Nézzük meg, hogy mik az előzetes hitelbírálat előnyei!

 

A hitelképesség vizsgálat eredményéről egy 3-6 hónapig érvényes előbírálati igazolás készül, melyben a bank leigazolja, hogy mekkora összegű hitel felvételére jogosult. Az előzetes hitelbírálat a legtöbb hitelintézetnél díjmentesen elérhető. Bárki igényelheti, aki lakásvásárlás előtt áll, és benyújtja a bank által előírt dokumentumokat (jövedelemigazolás az adott bank formanyomtatványán, utolsó 3 havi bankszámlakivonat, vállalkozói jövedelem esetén NAV jövedelemigazolás, NAV 0-s igazolás, kitöltött banki hitelkérelmi nyomtatványok).

 

Az előzetes hitelbírálattal behatárolható, hogy mekkora összegű hitelt vehet fel, így azt is ki tudja számolni, milyen értékű ingatlant vásárolhat. Ha megtalálta álmai otthonát, az előbírálat az eladónak is egyfajta biztosítékot jelent, mert így láthatja, hogy Ön hitelképes.

 

Amit fontos tudni, hogy a végleges hitelbírálat előtt új dokumentumokat nem kell bemutatni a banknak, esetleg egy új munkáltatói igazolást kérnek, illetve a KHR rendszrben ellenőrzik a hitelfelvevőt. Erre azért van szükség, mert ha esetleg közben a hitelfelvevő életkörülményei megváltoztak, nem biztos, hogy jogosult a hitelre. 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...