A lakáshitel kiválasztásának legfőbb szempontjai

  2021. május 18.

Egy lakáshitel felvételével, akár 10-20 évre is elkötelezi magát az ember. Ezért fontos, hogy alaposan tájékozódjon arról, hogy melyek a legjobb lakáshitel-konstrukciók jelenleg a piacon. Ne ragadjon le annál a banknál, ahol számláját vezeti. Összegyűjtöttük a lakáshitel kiválasztásának legfőbb szempontjai, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni.

 


hirdetés

A lakáshitel kiválasztásának legfőbb szempontjai

  • Futamidő: Az optimális futamidő kiválasztása nem könnyű, sem a túl hosszú, sem a túl rövid futamidő nem jó. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Ha rövid futamidőt választ hitelét kevesebb ideig kell majd fizetnie a banknak, viszont így törlesztőrészlete magasabb lesz. Ha hosszabb futamidőt választ, törlesztőrészlete alacsonyabb lesz, viszont a kamatszint növekedés jelenthet veszélyt, illetve hosszabb ideig használja a bank pénzét, vagyis több kamatot fizet vissza neki. Ha esetleg rosszul választotta meg a futamidőt, meg tudja változtatni az eredeti szerződés módosításával.
  • Törlesztőrészlet: A hitel havi törlesztőrészlete két részből tevődik össze, az egyik a tőketörlesztés, a másik a kamat és a kezelési költség. Ha az alapkamat változik, a bank is módosítani fogja hitelének kamatát, vagyis a törlesztőrészlet is változni fog, kivéve, ha a futamidő végéig fix a felvett hitel kamata. A havi törlesztőrészlet vállalásakor azt kell kiszámolni, hogy mekkora az az összeg, amelyet biztonsággal tud fizetni akkor is, ha életkörülményei megváltoznak.
  • Kamatperiódus: A kamatperiódus határozza meg, hogy mennyi időre ismert a törlesztőrészlet nagysága. Lehetőség van olyan hitelt választani, ahol éven belül 3-12 hónap alatt változhat a törlesztőrészlet, de olyan is van a piacon, ahol 3-5-10 évig, de akár a hitel lejáratáig is változatlan marad a törlesztőrészlet.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...