Hogyan lehet csökkenteni a mindennapi kiadásokat?

  2023. 13.

 

Az újév mindig jó alkalom arra, hogy tervezzünk és új célokat tűzzünk ki. Ha szeretné, hogy ez az év pénzügyileg is tudatos legyen, érdemes elolvasni cikkünket, amelyben hasznos praktikákat, tanácsokat gyűjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet csökkenteni a mindennapi kiadásokat.

 

Az emelkedő energiaárak mellett a fogyasztási cikkek, szolgáltatások drágulása is igen jelentős. Az MNB inflációs jelentése szerint 2023-ban az infláció fokozatos csökkenésére lehet számítani, de éves átlagban meghaladhatja majd a 2022. évit. Ez komoly kihívást jelenthet, ezért érdemes felülvizsgálni a kiadásokat, és, hogy hol és hogyan lehet takarékoskodni.

Érdemes felülvizsgálni a rezsin, az élelmiszeren felüli költségeket. Nézzük meg azokat a kiadásokat, amikkel mindenképpen számolni kell és vegyük sorra azokat is, amik esetleg elhagyhatók, mérsékelhetők. Ha valaki hitelekkel rendelkezik érdemes azok költségeit is átnézni, bár a jelenlegi lakáshitel és fedezetlen kölcsön kamatszintjét nézve lehet, hogy nem csökkenthetők érdemben a törlesztőrészletek esetleges hitelkiváltással.

 

A bankszámlánkhoz tartozó költségek is fontos szerepet játszanak a költségvetésben. Az újév tökéletes időpont a bankolással kapcsolatos díjak áttanulmányozására. A bankok január végéig megküldik az ügyfeleiknek az éves díjkimutatást, amelyen minden bankszámlához tartozó költséget feltüntetnek, és tájékoztatnak az egyes szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjakról.

Éves szinten akár több tízezer forintba is kerülhet, ha kedvezőtlen díjcsomaggal rendelkezik. Érdemes megnézni, hogy a saját banknál van-e olyan csomag, amivel lényegesen jobban járhat, illetve összevetheti azt más bankok számlacsomagjaival is. Léteznek ingyenes bankszámlák is, amivel egy kis odafigyeléssel teljesen díjmentesen bankolhat.

Meglévő bankszámlája költségén is spórolhat, ha felülvizsgálja bankolási szokásait. A költségek csökkentésében a digitalizáció is sokat segíthet. A pénzintézetek mobilappjainak és az internetbanknak köszönhetően, ma már nem kell minden apróságért a bankfiókba menni. Ezzel pedig nem csak időt, hanem pénzt is spórolhat.

 

A következő ügyek online elintézhetők a legtöbb hazai banknál:

  • számlaegyenleg, tranzakciók megtekintése
  • átutalás, csoportos beszedési megbízás 
  • közüzemi számlák kifizetése
  • kártyabeállítások kezelése, (készpénzfelvételi-, vásárlási limitek, értesítések módosítása)
  • mobilegyenleg feltöltése, autópálya matrica vásárlása
  • lekötések, megtakarítások, értékpapír ügyintézése
  • egyéb banki szolgáltatások igénylése, lemondása

 

Sokat spórolhat, ha beállítja bankszámlájára a jogszabályi, ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget. Ezzel havonta két alkalommal, összesen maximum 150 ezer forint összegben vehet fel készpénzt bármely hazai bankautomatából. Egyes számlacsomagok ezen felül is kínálnak díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget, ezért érdemes ebből a szempontból is áttekinteni a feltételeket.

Sokat spórolhat, ha a drága sms értesítések helyett az okostelefonra igényelhető push értesítés szolgáltatást választja. A push üzenet szolgáltatás jelenleg minden banknál díjmentes. Beállításához egy okostelefonra, és a mobilbanki appra van szükség, ami a telefonra küldi a fontos értesítéseket, amelyen ugyanúgy beállíthat limiteket, és azt is meghatározhatja, hogy mely típusú pénzmozgásokról kér értesítést.

Ha mégis egy új bankszámla, vagy bankváltás mellett dönt, akkor ezt az egyszerűsített bankváltással nagyon könnyen és gyorsan megteheti. Elég csak egy alkalommal bemenni az új bankfiókba és kitölteni a számlaváltási meghatalmazást.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...