Hitelkártya hátrányai

  2018. november 06.

Egy hitelkártya számos előnnyel rendelkezik. Többek között ingyen használhatja a bank pénzét, kártyás vásárlásai után pénzt kaphat vissza, ha csoportos beszedési megbízásokat teljesít hitelkártyájával, akár 1-6%-os jóváírást is kaphat, stb. A rengeteg előnye mellett jó néhány hátránya is van. A hitelkártya hátrányai közé tartozik például, ami, egyben legnagyobb előnye is, hogy nagyon könnyű hozzájutni, mert a hitelkártya igénylése nagyon egyszerű. Így, aki nem tudja betartani a hitelkártyára vonatkozó legfontosabb szabályokat hatalmas adósságot halmozhat fel.

A hitelkártyát ne keverjük össze a bankkártyával! A hitelkártya segítségével a bank pénzét ingyen használhatja, és a kártyás fizetései után a legtöbb kártya esetén pénz-visszatérítést kaphat. A jóváírás mértéke általában 1-3%-os, de egyes esetekben akár 6-10%-os pénz-visszatérítést is kaphat, melynek maximális értékét a bankok havonta, negyedévente vagy évente korlátozzák. A bankkártya esetében ez nem így van.

 

Hitelkártya hátrányai – Három fontos szabály, amit érdemes betartani

  • Ne lépje túl a hitelkeretet.
  • Mindig időben fizesse vissza tartozását.
  • Ne használja készpénz felvételre a kártyát, csak vásárlásra.

 

Hitelkártya hátrányai

  • Egy hitelkártyának van kártyadíja. (Legtöbb esetben éves kártyadíja van, amit az első évben általában elengednek.) A mértéke kártyánként változó (0 – 10 000 Ft).
  • A bankok a mögöttes hitelszámlára havi számlavezetési díjat (200 – 400 Ft) számíthatnak fel.
  • A bank pénzét kamatmentesen használhatja egy ideig. A kamatmentes periódus jellemzően 45-53 napig tart. Ezt követően viszont már kamatok terhelik a fennálló tartozást. Ezért érdemes mindent visszafizetni a 45-53. napon lévő határidőig. Hitelkártyatartozását többféle módon is visszafizetheti.
  • A bankok jellemzően a hó végi hitelkártya-tartozás 5%-ának megfelelő minimum befizetendő díjat várnak el befizetésként, ha ez nem történik meg, akkor a fennálló tartozásra számított kamatokon kívül általában késedelmi díj is terheli a befizetést.
  • Ha túl sokat költ el a keretből, és a havi jövedelme sem fedezné az elköltött pénzt, az könnyen adósság-felhalmozódásához vezethet.
  • A kártyás vásárlások után általában 1-3%, de egyes esetekben akár 10%-os pénz-visszatérítést is kaphat. Ennek mértéke kártyánként változó, de vannak olyan kártyák is, amelyek után nem jár visszatérítés. Egyes kártyák esetén csak előre meghatározott termékkör vásárlása esetén jár vissza pénz.
  • A hitelkártyával történő ATM-es készpénz-felvételnek magas a költsége (akár a felvett összeg 2-5%-a).

 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...