Hamarosan kezdődik az iskola, fontos tudnivalók a diákhitel számlákról

  2023. 04.

Sok diák veszi igénybe felsőfokú tanulmányai finanszírozásához a diákhitelt. Egy változásnak köszönhetően a szabad felhasználású diákhitel felvételéhez egy speciális bankszámla szükséges. Tudni kell, hogy más diákhitelesek is választhatják ezt a kedvező csomagot. A továbbiakban fontos tudnivalókat olvashat a diákhitel számlákról. Többek között, hogy milyen kedvezményekre jogosultak az érintettek, és hogyan igényelhetik a szolgáltatást.

 

Jelenleg három különböző diákhitel közül lehet választani:

  • Szabad felhasználású Diákhitel1
  • Kötött felhasználású Diákhitel2
  • Kötött felhasználású Képzési Hitel

 

Az egyik legfontosabb változás a Diákhitelben, hogy a Diákhitel1 mostantól kizárólag egy speciális Diákhitel Számlára érkezhet, melyet a hiteligénylés folyamata során négy banknál, az Ersténél, a Gránitnál, az MBH-nál és az OTP-nél lehet megnyitni.

A Diákhitel Számlákra vonatkozó újítás megjelenésével az érintettek nagyon kedvező feltételekkel kaphatnak folyószámlát. A Diákhitel Központ nyílt pályázaton választotta ki azokat a stratégiai partnereit, akik a jövőben jogosultak lesznek ilyen bankszámlát kínálni az igénylőknek. A pályázaton az előbb említett négy bank nyert.

 

Ezeknél a bankoknál a diákhiteleseknek a következő szolgáltatások lesznek ingyenesek:

  • számlavezetés
  • bankkártyahasználat
  • elektronikus szolgáltatások használata
  • személyes megjelenés nélküli ügyintézés
  • havi számlakivonat
  • folyószámla megszüntetése

 

Hogyan lehet megnyitni a Diákhitel Számlákat?

A szabad felhasználású hitel igényléséhez mindenképpen rendelkezni kell Diákhitel Számlával, ugyanis 2023. július 1-től kizárólag ilyen bankszámlára érkezhet a Diákhitel1 folyósítása. Természetesen a tandíjra fordítható diákhitelek (Diákhitel2, Képzési Hitel) igénylőinek is van lehetőségük igénybe venni ezt a kedvezményes bankszámlát, de számukra ez nem kötelező, mert ezekben az esetekben a Diákhitel Központ közvetlenül a képzést szervező intézménynek utalja a hitelösszeget.

 

Diákhitel1 esetében kötelező a Diákhitel Számla

A Diákhitel1 igénylését a Diákhitel Direkt online felületen lehet elindítani. Ki kell választani azt a bankot, amelynél szeretné megnyitni a kedvezményes Diákhitel Számlát. Miután elektronikusan megtörtént a hitelszerződés aláírása, a kiválasztott bank felkeresi a megadott elérhetőségek valamelyikén a számlanyitás céljából. A számla létrejöttét követően a bank jelzést küld a Diákhitel Központnak, és az igényelt hitelösszeg a megérkezik a bankszámlára.

 

Diákhitel2 és Képzési Hitel esetében a Diákhitel számla egy lehetőség

A kötött felhasználású (csak tandíjra fordítható) hiteltípusok igénylésekor is jogosult az igénylő a kedvezményes Diákhitel Számla megnyitására. A Diákhitel Direkt felületen történő, online hiteligénylés során felkínálják ezt az opciót, ahol ki lehet választani, hogy szeretne-e áttérni a Diákhitel Számlára. Ha igen, akkor melyik bank mellett köteleződik el. Ezt követően a bank fel fogja keresni a megadott elérhetőségek egyikén a számla megnyitásának érdekében. A hitelösszeg közvetlenül a képzést szervező intézményhez érkezik.

 

Meglévő diákhiteleseknek a Diákhitel Számla egy lehetőség

Ha korábban vett már fel Diákhitelt, de még a folyósítási időszakban van, akkor is elérhető a kedvezményes Diákhitel Számla. Ehhez a Diákhitel Direkt fiókban ki kell tölteni a Diákhitel Számláról szóló nyilatkozatot, ahol azt is ki kell választani, hogy melyik banknál szeretne számlát nyitni. A nyilatkozat beküldése után a Diákhitel Központ ellenőrzi a jogosultságot, és ha megfelel a feltételeknek, akkor a bank fel fogja keresni a számlanyitás céljából. Amennyiben Diákhitel1 folyósításban részesül, az összegek a jövőben erre a számlára fognak érkezni. Diákhitel2 és Képzési Hitel esetén nincs változás a folyósítás menetét illetően, de élvezheti a kedvezményes számla előnyeit.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...