Ha CSOK-ból építkezne, ezt fontos tudnia!

  2017. szeptember 29.

2015. július 1. óta egyre több fiatal házaspár, bővülni készülő gyermekes család igényli a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK). Az államtól kapott támogatás felhasználható új, illetve használt ingatlan vásárlására, bővítésére, építésére. Az utóbbi lehetőséget kevesebben használják ki, hiszen napjainkban szinte eltűntek az üres, vételre kínált építési telkek a beépülések miatt, így a többség inkább használt ingatlant vásárol magának, de ez nem azt jelenti, hogy nem jó ötlet építkezni. Ha magának építi fel a családi fészket, kedve és ízlése szerint, akkor otthonosabban és konfortosabban érezheti magát benne, és nem kell attól tartania, hogy például kevesebb szoba van, hiszen csakis Önön múlik, hogy mit hoz ki a lehetőségből.  Amennyiben építkezésre adta a fejét, érdemes tovább olvasnia cikkünket, hiszen az építkezéssel kapcsolatos szabályokról és követelményekről olvashat. 

 

Részt vehet-e egy hozzátartozó a CSOK-os építkezésen? 

Fontos kérdés, hogy megengedhető-e CSOK-os ingatlan építésénél, hogy szakmabeli családtagok, hozzátartozók munkálkodjanak rajta, vagy kötelező kivitelezői szerződést kötni minden esetben. 

A kormányrendelet szerint: 

„Az új lakás építéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményre támogatási szerződés abban az esetben köthető, ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.”

 

Tehát, a kormányrendelet nem mondja ki, hogy minden esetben kötelező kivitelezői szerződést kötni, így ebből következően megengedett a házilagos kivitelezés. Amit nem szabad elfeledni, hogy számlabenyújtási kötelezettség van a CSOK-os ingatlan építésénél, amit minden esetben be kell tartani. 

Építkezés esetén a bank nem egy összegben folyósítja a CSOK-ot, hanem készültségi fokonként. Minden készültségi fok elérése után utalja a hitelintézet a további támogatás összegét. A számlabenyújtási kötelezettség szerint a támogott szemény az épülő ingatlan készültségi fokkal arányosan köteles bemutatni a számlákat a pénzitézet felé.

CSOK-változások 2018! 


hirdetés

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...