Gyorsan drágulnak a lakótelepek!

  2019. február 19.

Az elmúlt évről elmondható, hogy gyorsan drágultak a lakótelepek, ugyanis van olyan település, ahol 80%-os volt a lakótelepi lakások árának emelkedése. Akik a korábbi években, még az ingatlanárak drágulása előtt vásároltak lakást befektetési céllal, azok nagyon jól jártak, mert akár többszörös hasznot is húzhattak egy-egy ingatlanon. Viszont akik most szeretnének lakáshoz jutni, azoknak nincs könnyű dolguk, mert az ingatlanárak nagyon elszabadultak napjainkra. Hiába alacsonyak a hitelkamatok, ha az ingatlanárak megfizethetetlenek.

 

Ha lakáshitelt keres a kiszemelt ingatlan megvásárlásához, segítségére lehet a Hitelmax lakáshitel kalkulátora. Az online hiteligénylés megkönnyítheti dolgát, hiszen gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hiteligénylésre, mint személyesen, mert a rendszer egyenesen a bank előbírálati vagy bírálati részlegéhez adja le igénylését.

 

Gyorsan drágulnak a lakótelepek – Az elmúlt 3 év legnagyobb ingatlanár emelkedései

  • Budapest 86%-os emelkedés
  • Tatabánya 80%-os emelkedés
  • Eger 78%-os emelkedés
  • Kecskemét 77%-os emelkedés
  • Szeged 75%-os emelkedés
  • Székesfehérvár 74%-os emelkedés
  • Zalaegerszeg 71%-os emelkedés

 

Az árak gyorsan zárkóznak fel egymáshoz, ami azt jelenti, hogy a drágább területeken lassul az áremelkedés, az olcsóbb településeken pedig gyorsabban drágulnak az ingatlanok. A lakásárak néhány helyen már olyan magasak, hogy szinte lehetetlen lakáshitelhez jutni az önrész, és a JTM korlát miatt (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató).

Annyiban érthető ez a gyors drágulás, hogy a KSH bérstatisztikai adatai szerint átlag feletti volt a nettó fizetések emelkedése Fejér és Bács-Kiskun megyében. A magasabb bérek pedig segíti a hitelhez jutást, ami a lakáspiac legfontosabb eleme.

 

Az elmúlt 3 évben a fővárosban átlagosan 86%-kal drágultak a lakótelepi lakások, de hatalmas eltérés (75-98%) figyelhető meg az egyes kerületek között. A kevésbé felkapott kerületek (XVII., X., XXI.) árai szálltak el a legjobban, ám a XIII. kerület például a második legdrágábbként (456 562 Ft) is 90%-os drágulást mutat. Az árnövekedés mérséklődésének Budapesten van a legnagyobb esélye, a legdrágább kerületekben pedig akár árcsökkenés is bekövetkezhet.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...