Ezekre figyeljen, ha lakáshitelt vesz fel!

  2021. szeptember 17.

 

A lakáshitel felvétele bonyolult művelet. Szükséges hozzá ingatlanfedezet, megfelelő nagyságú jövedelem, és jó néhány dokumentum. Számos korlátba ütközhet egy lakáshitel felvétele. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni, ha lakáshitelt szeretne.

 

Ezekre figyeljen, ha lakáshitelt vesz fel!

  • A felvehető lakáshitel maximális összegét befolyásolja a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értéke, illetve az adós és az adóstárs igazolt nettó jövedelme. A hitelintézetek a lakás vételárának 80%-áig hitelezhetnek, de inkább 70%-kal érdemes számolni. A hitel havi törlesztőjét a JTM szabály korlátozza.
  • Megakadályozhatja egy lakáshitel felvételét a határozott idejű munkaszerződés, a külföldi jövedelem, a készpénzben kapott munkabér, illetve ha a hitelfelvevő KATA-s vállalkozó. Vannak olyan bankok, amelyek a GYES, GYED, GYET jövedelmet csak korlátozottan fogadják el, míg mások a teljes összeggel számolnak velük a JTM során.
  • Az ingatlanárak drágultak, így az elvárt önerő is magasabb.
  • Ha van lakástakarék szerződése, ellenőrizze lejáratát, érdemes 2-3 hónapos kifizetési idővel számolni.
  • Nézze meg, hogy milyen családtámogatásokra lehet jogosult (CSOK támogatás, falusi CSOK, Babaváró hitel, stb.).
  • Az aktív KHR listásokat minden bank elutasítja, ám passzív KHR státusszal néhány pénzintézet már adhat lakáshitelt.
  • A hitelkeret 5%-kal beleszámít a JTM-be.
  • A lakáshitelek jelenleg annál drágábbak, minél hosszabb a kamatperiódus, ami pedig havi szinten több tízezer forintot jelenthet a törlesztőben.
  • Fontos a hitelképes ingatlan. Fedezetként csak Magyarország területén lévő, magánszemély tulajdonában levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlan szolgálhat, melynek műszaki állapota végleges és tulajdonviszonyai rendezettek. A lakáshitel mögé felajánlott ingatlannak lakhatásra alkalmasnak kell lennie.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...