Év végi prémium a nyugdíjasoknak!

  2017. október 27.

Az év végéhez közeledve több tízezer forintos nyugdíj kiegészítésre számíthatnak a nyugdíjasok, mely nagy segítség lehet az ünnepek előtt. Novemberben és decemberben extra juttatást kaphatnak az államtól, melybe beletartozik a kiegészítő nyugdíjemelés, a nyugdíjprémium, és az Erzsébet utalvány is. 

 

Mekkora összegre számíthatnak ?

Az átlagnyugdíjhoz viszonyítva, akár több tíz ezer forintos extra juttatást kaphatnak kézhez a nyugdíjasok az év vége felé. A nyugdíjemelés mértékét a kormány az infláció nagyságától tette függővé, amely szerint januárban 1,6%-kal növelték a nyugdíj összegét, ám az idei év 2,6%-os pénzromlása miatt most a nyugdíjasok 1%-os nyugdíjemelést kapnak, amely az egész évet nézve 12%-ot jelent. Fontos tudni, hogy a nyugdíjprémium azoknak a nyugdíjasoknak jár, akiknek a járandóságát tavaly év végéig állapították meg. 

 

A nyugellátásban részesülők most először kaphatják meg a nyugdíjprémiumot, amely másik jelentős kifizetést, plusz összeget jelent. A nyugdíjprémiumot törvény alapján számítják ki, amely a gazdasági növekedés 3,5% fölötti rész esetében jár, amely szerint 0,6%-os szorzóval számolják ki a nyugdíjasoknak járó prémium összegét. Ez azt jelenti, hogy a novemberi nyugdíj 25%-át (ami nem lehet több 20 ezer forintnál) kapják meg a nyugdíjasok, amely 20 ezer forinttal számítva (0,6*20 ezer: 12 ezer forint) 12 ezer forintot jelent. A nyugdíjemeléssel járó összeggel együtt, akár 24 ezer forintot is kézhez kaphatnak az ünnepek előtt a nyugdíjasok. A gazdasági tárca előrejelzései szerint jövőre akár 16 ezer forint prémium járhat a nyugdíjasoknak, és azok, akik a nyugdíjminimumot, azaz a 28 ezer forintos összeget kapják, jövőre 5.700 forintos prémiumra számíthatnak.

 

Mikor kaphatják meg az összeget?

Előreláthatólag a novemberi nyugellátással fog megérkezni a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium is. Ez azt jelenti, hogy a várható november 10-ei utalást követően fogják megkapni az összeget a nyugdíjasok, tehát a bankszámlára, vagy postára ebben az időben fogják kiküldeni a pénzt.

 

Erzsébet-utalvány

Várhatóan decemberben, még karácsony előtt minden nyugdíjas számára 10 ezer forint összegű Erzsébet-utalvány kerül kiküldésre. Az utalványok érkezésének pontos részleteiről nincsenek információk, de a korai bejelentés miatt, valószínű az ünnepek előtt meg fogja kapni minden nyugdíjas.

 

Alacsony a nyugdíja?

Ez esetben érdemes a nyugdíjcélú megtakarítási formák közül választani, melyekre állami támogatások igényelhetők:

  • Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
  • Nyugdíjbiztosítás

Ha időben gondol a megtakarításra, akkor nem kell a nyugdíjkorhatár betöltése után is maradnia munkahelyén, vagy egyéb munkákat vállalnia. A megtakarítás könnyebbé teheti életet, és arra költheti amire csak szeretné.

 

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...