Egyre többen érdeklődnek a megfizethető panellakások iránt!

2017-11-16

Magyarországon az ingatlanárak évről évre növekednek és a friss információk szerint jelentős eltérések figyelhetők meg az ingatlanpiacon kínált felújított, normál állapotú, és felújítandóként eladásra kínált lakásárak között. Magyarországon az ingatlanpiac fellendülése a béremeléseknek, az állami támogatásként szolgáló Családi Otthonteremtési Kedvezménynek (CSOK) és a kedvező kamatozású lakáshiteleknek köszönhető, amely hatására országos szinten a tavalyi 30%-ról 36%-ra növekedett a panellakások iránti érdeklődés.

A budapesti panel ingatlanokra van a legnagyobb érdeklődés.  Az ingatlan.com adatai szerint az idei évben a panellakások iránti érdeklődés 53%, míg tavaly ez a szám 43% volt. A panellakások iránti érdeklődés mögött az alacsony négyzetméterárak állnak, hiszen a panel típusú ingatlanoknak alacsonyabb az átlagos négyzetméterára, mint a tégla építésűeknek. Például, egy 50 négyzetméteres budapesti panellakás ára az idei évi novemberi adatok alapján 16-20 millió forint, míg a tégla építésű lakásokért akár 24-28 millió forintot is elkérhetnek.

 

Számít a panellakás állapota is!

A felújított, jó állapotú, normál állapotú, és a felújítandó panellakások között jelentős árbeli eltérések lehetnek! Az ingatlan.com adatai szerint egy felújítandó állapotban lévő lakás négyzetméter ára az októberi adatok alapján 336 ezer forint, míg a normál állapotú panellakások 363 ezer forintos négyzetméter áron kelnek el. A jó állapotú, felújított panellakások átlagosan 382 ezer forintos négyzetméter árral rendelkeznek, eszerint a felújítandó lakásokhoz képest a normál állapotú ingatlanok 8%-kal magasabb áron kelnek el, a jó állapotú lakások pedig 14%-kal drágábban. Ez akár 2 millió forintos különbséget is jelenthet!

Érdemes átgondolni, hogy megéri-e jó állapotú ingatlanba költözni, vagy jobban megéri felújítandó lakást vásárolni. Ha felújítandó ingatlanban gondolkodik, figyeljen oda, mert, a felújítás lehet akár csak látszati is, ebben az esetben, például nem cserélik ki a beltéri ajtókat, villany vezetéket, ablakokat, csak festés történik, illetve a fürdőszoba, esetleg a konyha kerül felújításra. Ha Ön egy felújítandó ingatlan mellett dönt, a teljes körű felújítással saját ízlése szerint rendezheti be, és alakíthatja otthonát, de ebben az esetben érdemes legalább 1-2 millió forintot számolni a munkálatokra és a bútorokra is. Egy nagyobb értékű bérháznál, vagy családi háznál jobban megéri a felújítás, de alaposan át kell gondolni, mert egy nagyobb, felújítás időigényes, nagyobb munkaerő kell hozzá, és napjainkban egyre nehezebb szakembert találni.

 

Fontolgatja panellakása eladását?

A panellakások iránti növekvő kereslet miatt, érdemes elgondolkodnia lakása felújításán, ha el szeretné adni, mert a jobb állapotú panel lakások értéke, a jövő évben még tovább emelkedhet! 

 

 


hirdetés