Egyre többen érdeklődnek a megfizethető panellakások iránt!

  2017. november 16.

Magyarországon az ingatlanárak évről évre növekednek és a friss információk szerint jelentős eltérések figyelhetők meg az ingatlanpiacon kínált felújított, normál állapotú, és felújítandóként eladásra kínált lakásárak között. Magyarországon az ingatlanpiac fellendülése a béremeléseknek, az állami támogatásként szolgáló Családi Otthonteremtési Kedvezménynek (CSOK) és a kedvező kamatozású lakáshiteleknek köszönhető, amely hatására országos szinten a tavalyi 30%-ról 36%-ra növekedett a panellakások iránti érdeklődés.

A budapesti panel ingatlanokra van a legnagyobb érdeklődés.  Az ingatlan.com adatai szerint az idei évben a panellakások iránti érdeklődés 53%, míg tavaly 43% volt. A panellakások iránti érdeklődés mögött az alacsony négyzetméterárak állnak, hiszen a panel típusú ingatlanoknak alacsonyabb az átlagos négyzetméterára, mint a tégla építésűeknek. Például, egy 50 négyzetméteres budapesti panellakás ára az idei évi novemberi adatok alapján 16-20 millió forint, míg a tégla építésű lakásokért akár 24-28 millió forintot is elkérhetnek.

 

Számít a panellakás állapota is

A felújított, jó állapotú, normál állapotú, és a felújítandó panellakások között jelentős árbeli eltérések lehetnek. Az ingatlan.com adatai szerint egy felújítandó állapotban lévő lakás négyzetméter ára az októberi adatok alapján 336 ezer forint, míg a normál állapotú panellakások 363 ezer forintos négyzetméter áron kelnek el. A jó állapotú, felújított panellakások átlagosan 382 ezer forintos négyzetméter árral rendelkeznek, eszerint a felújítandó lakásokhoz képest a normál állapotú ingatlanok 8%-kal magasabb áron kelnek el, a jó állapotú lakások pedig 14%-kal drágábban. Ez akár 2 millió forintos különbséget is jelenthet.


hirdetés

 

Mindenképpen át kell gondolni, hogy egy jó állapotú ingatlanba érdemes költözni, vagy lehet, hogy inkább jobban megéri felújítandó lakást vásárolni. Ha felújítandó ingatlanban gondolkodik, figyeljen oda, mert, a felújítás lehet akár csak látszati is, ebben az esetben, például nem cserélik ki a beltéri ajtókat, villany vezetéket, ablakokat, csak festés történik, illetve a fürdőszoba, esetleg a konyha kerül felújításra. Ha Ön egy felújítandó ingatlan mellett dönt, a teljes körű felújítással saját ízlése szerint rendezheti be, és alakíthatja otthonát, de ebben az esetben érdemes legalább 1-2 millió forintot számolni a munkálatokra és a bútorokra is. Egy nagyobb értékű bérháznál, vagy családi háznál jobban megéri a felújítás, de alaposan át kell gondolni, mert egy nagyobb, felújítás időigényes, nagyobb munkaerő kell hozzá, és napjainkban egyre nehezebb szakembert találni.

 

Fontolgatja panellakása eladását?

A panellakások iránti növekvő kereslet miatt, érdemes elgondolkodnia lakása felújításán, ha el szeretné adni, mert a jobb állapotú panel lakások értéke, a jövő évben még tovább emelkedhet. 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...