Csökkenhet havi törlesztőrészlete az MNB-nek köszönhetően!

  2017. szeptember 21.

A Magyar Nemzeti Bank szeptember 19-én csökkentette az egynapos betéti kamatot, ezt a változtatást a bankokon túl az ügyfelek is érzékelhették. A változás segítségével kis mértékben ugyan, de csökkenhet a piaci hitelek havi törlesztőrészlete, így kevesebbet kell a bank felé fizetni. Ez a biztató változás, sokak életében nagy segítség lehet, mert megkönnyíti a havi törlesztőrészletek fizetését.

 

Az MNB nem változtatott a piaci alapkamaton (ami jelen esetben 0,90% -os szinten van), viszont az egynapos betéti kamatot mínusz 0,15 %-ra csökkentette mínusz 0,05 %-ról

 

Kissebb megállításokkal 2012 nyara óta csökkennek a magyarországi bankközi kamatok ami által a Budapesti Bankközi Kamatláb (BUBOR) a 0% felé tart. Ennek hatására először negatív tartományba csökkenhetnek a bankközi kamatok, amely egyedülálló lenne, hiszen eddig még nem volt rá példa. 

 


hirdetés

Mi a BUBOR?

Az angol “Budapest Interbank Offered Rate” kifejezés rövidítése, magyarul Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb. A magyar bankok egymásnak felajánlott hitelkamatainak napi átlagolása, amely a piaci és a jegybanki kamatváltozások hatására naponta változik. A BUBOR azoknak a kamatlábaknak a számítani közepe, amelyet meghatározott kereskedelmi bankok egy bizonyos időszakra jegyeznek. 

 

Mi befolyásolja a BUBOR-t?

A BUBOR-t befolyásoló tényezők, mint minden más piaci hitel esetében elsősorban a  keresleti és a kínálati viszonyok, de közrejátszanak még az MNB monetáris kondíciói, a rövid lejáratú állampapírok esetén kialakult hozamok, valamint a jegybank kinyilvánított céljai. A BUBOR értékére hatással van a most csökkentett egynapos betéti kamat. 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...