CSOK: nem teljesülő feltételek

  2018. szeptember 06.

A családalapító lakásvásárlók között a legnépszerűbb támogatás jelenleg a CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Sok fiatal veszi igénybe a támogatást, mert e nélkül kevesen tudnának boldogulni az ingatlanvásárlás terén. Folyamatosan lazít a kormány a CSOK feltételein, hogy még többen igénybe tudják venni. Arra nagyon kell figyelni, hogy nem csak a támogatás előtt kell megfelelni a követelményeknek, hanem a felvétel után is bizonyítani kell. Nem teljesülő feltételek esetén csúnyán pórul járhat.

A családalapítóknak csak a CSOK segíthet lakáshoz jutni, a magas ingatlanárak miatt. A támogatás mértéke a gyermekszámtól, illetve a vásárolni kívánt ingatlan fajtájától függ. Használt lakásra a gyermekszámtól függően akár 2,75 millió forint jár. A legnagyobb támogatási összeg, új lakás vásárlás/építés esetén a 10+10 millió forintos CSOK.

 

Támogatási összegek

Új ingatlan vásárlása, építése esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 2 600 000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft

Használt lakás vásárlása esetén:

  • 1 gyermek után 600 000 Ft
  • 2 gyermek után 1 430 000 Ft
  • 3 gyermek után 2 200 000 Ft
  • 4 vagy több gyermek után 2 750 000 Ft

 


hirdetés

A támogatás kötöttségeket is jelent. Ha nem sikerül a vállalásokat teljesíteni az állami támogatást kamatostul vissza kell fizetni. Ha a megelőlegező CSOK-ot igénylik a szülők, akkor bizonyos időn belül meg is kell születni a gyermekeknek. A jogszabály 1 gyermek esetén 4, 2 gyermek esetében 8, míg 3 gyermeknél 10 évet ad a feltételek teljesítésére.

A megvásárolt/felépített ingatlanban 10 évig életvitelszerűen kell élni a családnak. Az állam erre az időszakra elidegenítési és terhelési tilalmat is jegyeztet be az ingatlanra. A család csak a megszorítások árán adhatja el az ingatlant. Maximum lakáscsere jöhet szóba, ha nagyobb lakásba költözne a család. Ehhez megfelelő mértékű önerő is szükséges, mert a kedvezmény összegét először egy letéti számlára kell befizetni és azt csak az új lakás megszerzése, a terhek átjegyzése után utalják vissza.

 

Ha a gyermekvállalás nem teljesül, vagy eladná az ingatlant, akkor a támogatást teljes egészében, a Ptk. szerinti késedelemi kamattal együtt vissza kell fizetni. A 10 millió forintos CSOK esetén a jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés. A büntetőkamatot a folyósítás időpontjától kell számolni, a sikertelen gyermekvállalás bejelentéséig. A Ptk. alapján a késedelmi kamatot pedig mindig a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat (ötszöröse) jelenti. Jelenleg 0,9% az alapkamat, ha annak ötszörösét vesszük az 4,5%, ha 10 milliós CSOK-ot kell visszafizetni. Amennyiben emelkedik alapkamat, az magasabb büntetőkamatot eredményez.

A jogszabály szigorúan kezeli a gyermekvállalás teljesülését. Sajnos a támogatás visszafizetése alól teljes mértékben még akkor sem adnak mentességet a szabályok, ha egészségügyi okokból nem teljesült a gyermekvállalás. Ugyanakkor méltányossági eljárás keretében részletfizetést, haladékot lehet kérni, bizonyos esetekben pedig a kamat, vagy a kötelezettség elengedését.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...