Megelőlegező CSOK

  2017. március 16.

A megelőlegező kölcsön, a vissza nem térítendő állami támogatásoknak egy olyan fajtája, ahol az arra jogosultak kérhetik a lakásépítési/vásárlási kedvezményt, vagyis a CSOK kölcsönként történő megelőlegezését. A megelőlegező CSOK-ot fiatal házaspárok legfeljebb 2 gyerek vállalása esetén kapják, ingatlan vásárlására, felépítésére vagy felújítására. Azért nevezzük megelőlegezőnek, mert a családok otthonteremtési kedvezménye lehetőséget ad arra, hogy akkor is igényelhessék a támogatást, ha jelenleg nincs gyermekünk, de már készen állnak a családalapításra.

 

Mi történik ha a nem sikerül teljesíteni a gyermekvállalást? 

Ha a gyermekvállalás nem teljesül, a támogatás összegét vissza kell fizetni. Amennyiben a meglévő gyermekek száma a teljesítési határidő lejáratakor kettőnél kevesebb, akkor a lakásépítési támogatás teljes összege visszafizetendő.

A megelőlegező CSOK összegét az igénybevétel napjától számított, a Ptk. 301 § (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, a vállalt határidő leteltét követő 60 napon belül. A gyermekvállalás teljesítettnek vehető örökbefogadott gyermekek esetén is.


hirdetés

 

Nem kell visszatéríteni a támogatás összegét, ha : 

  • a házaspár egyike elhunyt
  • a gyermek megszületését azért nem vállalták, mert a megelőlegező szerződés megkötését követően az egyik fél megváltozott munkaképességű személlyé vált
  • a gyermek a terhesség 24. betöltött hetét követően halva születik

 

Mi történik, ha a házastársak elválnak a gyermek születése előtt?

Ha a gyermekvállalás előtt a házastársak elválnak, a támogatást az igénybevétel napjától számított, a Ptk. 301. § (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetniük 60 napon belül.

CSOK-változások 2018!

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...