Bankszámlanyitás külföldön

  2022. november 03.

A lakosság nagy része rendelkezik bankszámlával, azért vannak, akik tartanak a gondolattól. Akármennyire is nem szeretne bankszámlát nyitni, alakulhat úgy az élete, hogy muszáj, akár külföldön is bankszámlát nyitnia. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen számlát nyit és melyik banknál. Mutatjuk, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a külföldi bankszámlanyitásnál.

 

Hazánkban a lakosság több mint 80%-a rendelkezik bankszámlával. Minél idősebb valaki, vagy minél szkeptikusabb a bankokkal szemben, annál kevésbé akarja rászánni magát a bankszámlanyitásra. A mostani, egyre inkább digitalizálódó munka világában gyakorlatilag alapkövetelmény, hogy az embernek legyen bankszámlája, amire a fizetését kapja. Szerencsére a bankszámlanyitás, mára már egyáltalán nem bonyolult folyamat, de azért kell néhány elengedhetetlen irat ahhoz, hogy megvalósulhasson a dolog.

A bankszámlanyitáshoz szükséges egy érvényes, államilag kibocsátott fényképes igazolvány. Ez lehet személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél is. Az alapokmány mellé kell még néhány fontos információ is, úgy, mint például a születés dátuma, a társadalombiztosítási száma vagy az adóazonosító jele. De valamilyen elérhetőséget is meg kell adnia, ami általában telefonszám, és e-mail cím.

Előfordulhat, hogy a bankok bizonyos díjakat számolhatnak fel számlanyitáskor. Itt az a döntő, hogy milyen számlát szeretne nyitni. Az adott bankszámla számlavezetési díját induláskor levonhatják, kivéve ingyenes számlák esetében.


hirdetés

 

Bankszámlát külföldön is nyithat. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint, ha valaki jogszerűen huzamosan tartózkodik az Európai Unió valamelyik tagországában, joga van ahhoz, hogy banki alapszolgáltatásokat biztosító folyószámlát nyisson. A bank nem tagadhatja meg az Ön számlanyitási kérelmét pusztán arra hivatkozva, hogy Ön nem abban az országban él, ahol a pénzintézet működik.

Fontos tudni, hogy a bank akkor utasíthatja el jogszerűen a bankszámlanyitás iránti kérelmet, ha a kérelmező személy nem felel meg a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás megakadályozását szolgáló uniós szabályoknak. Egyes EU-országokban akkor is elutasíthatják számlanyitás iránti kérelmét, ha ugyanabban az országban Ön már rendelkezik hasonló lakossági folyószámlával.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy ha valaki nem a lakóhelye szerinti országban kíván folyószámlát nyitni, egyes EU-tagországok pénzintézetei feltételül szabhatják, hogy igazolja, valódi és jogos érdeke fűződik a számlanyitáshoz. Ilyen jogos érdek lehet, ha Ön nem abban az országban dolgozik, mint ahol lakik.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...