A lakáshitel felvételének folyamata

  2022. október 26.

Mielőtt lakáshitelt vesz fel, fontos, hogy tisztában legyen a hitelfelvétel pontos menetével, hiszen számtalan buktatót rejt magában, melyek a lakásvásárlás sikertelenségét okozhatják. Cikkünkben a lakáshitel felvételének folyamatára térünk ki, amelyet számos tényező befolyásolhat. Megtudhatja, hogy mik a lakáshitel felvételének főbb lépései. Összegyűjtöttük Önnek, hogy miket ellenőrizzen mindenképpen a lakáshitel felvétele előtt!

 

A lakáshitel felvételének folyamata

Saját lehetőségek felmérése

Mennyi a szabad jövedelme? Ezt úgy tudja kiszámolni, hogy a havi jövedelemből levonja az átlagos havi kiadásokat (beleértve minden más hitel törlesztőrészleteit is), és így mennyi pénz marad az új lakáshitel törlesztésére. A bank élettárssal/házastárssal együtt is vizsgálhatja a havi jövedelmet és a közös kiadásokat. Ebben az esetben az összevont szabad jövedelmet nézik, és ebből állapítják meg a maximális havi törlesztőrészletet.

Mennyi önerőt tud felajánlani? Vagyis mennyi saját pénzt tud a vásárlásra és a lakáshitel kezdeti költségeinek kifizetésére fordítani.

Mennyi egyéb fedezetet tud még felajánlani? Ezek további ingatlanok lehetnek, amelyeket a hitelintézet fedezetként elfogadhat.


hirdetés

Ingatlan kiválasztása

Legyen nagyon körültekintő az ingatlan kiválasztásánál, érdemes több lakást is megnézni, mielőtt rábólint egyre. Ha teheti vigyen magával szakembert, aki ilyen szemmel is megnézi az épületet.

Legkedvezőbb lakáshitel kiválasztása

Nincs univerzálisan legjobb bank, mindegyik bank más típusú és eltérő helyzetben lévő ügyfeleket céloz meg. 

Egyeztetés a bankkal a részletekről

Szükséges dokumentumok listájának áttekintése, beszerzése. A foglaló vagy előleg átadása előtt egyeztessen a bank ügyintézőjével, nehogy kicsússz a határidőkből, vagy pénzt veszítsen.

Dokumentumok benyújtása

Az adásvételi szerződés megkötése előtt ki kell választani azt a pénzintézetet, ahonnan a hitelt igényelni fogja. Erre azért van szükség, mert minden bank más formai és tartalmi követelményt támaszt az adásvételi szerződéssel kapcsolatban. Amennyiben ezek nem teljesülnek, vagy más bankhoz fordul kölcsönért, előfordulhat, hogy a szerződést módosítani kell.

Értékbecslés

Minden esetben már a kiválasztott bank rendeli meg, és banki értékbecslő végzi.

Banki elbírálás

Amint minden szükséges dokumentum beérkezik a hitelintézethez, megkezdi azok ellenőrzését, és elkezdődik a hitelbírálat.

Hitelszerződés véglegesítése

Mielőtt a hitelösszeg kifizetésre kerülne, a hitelszerződést és a közjegyzői okiratot alá kell írni, és véglegesíteni kell.

Folyósítást megelőző egyéb feltételek teljesítése

Például kötelezően megkötendő biztosítás(ok) igazolásának bemutatása, önerő kifizetése.

Folyósítás

Az igényelt összeget a bank az eladó bankszámlájára utalja. Fontos tudni, hogy ingatlan vásárlásakor illetékfizetési kötelezettséged keletkezik.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...