A lakáshitel legfontosabb feltételei

  2021. október 08.

Nagyon magasak az ingatlanárak, ezért sokan folyamodnak lakáshitelhez. Mielőtt belevág egy lakáshitel felvételébe, tájékozódjon, mert ha rosszul választ lakáshitelt, akár milliókat is bukhat rajta. Ügyintézés előtt, nem árt, ha tudja, hogy mik a lakáshitel legfontosabb feltételei. A lakáshitel felvétele elég bonyolult művelet, ezért fontos, hogy tisztában legyen vele. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni lakáshitel felvétele előtt.

 

A lakáshitel legfontosabb feltételei

  • A hiteligénylő nem szerepelhet negatív tartalommal a KHR-ben. (Kivétel ha, az adós legalább fél éve passzív KHR státuszú, de nem mindegy, hogy milyen típusú és összegű kölcsön esetében történt a mulasztás, és ez mennyi idő után került rendezésre. Illetve, ha az adós 1 éven belül, maradéktalanul, saját maga fizette vissza korábbi mulasztását.).
  • A hiteligénylő hiteligényléskor be kell, hogy töltse 18. életévét, a hitel lejáratakor pedig nem lehet idősebb 70-75 évnél.
  • Megfelelő jövedelemfedezettség. A jövedelmet a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) határozza meg. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.
  • A HFM (Hitelfedezet Mutató) az ingatlanfedezet arányában korlátozza a felvehető lakáshitel összegének nagyságát. Ennek lényege, hogy forinthiteleknél a kitettség nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ez az előírás minden bankra vonatkozik, de ezen belül az egyes bankok saját belső finanszírozási arányokat alakítottak ki. Ennek eredményeként a ténylegesen nyújtható hitelösszeg sok esetben 80%-nál kisebb arányú is lehet.
  • A szabályozás szerint egy lakás megvásárlásához 20% önerőre van szükség, de elképzelhető, hogy a bankok többet kérnek. Önerő nélkül akkor vehet fel lakáshitelt, ha az ügylethez kapcsolódik vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás (CSOK, falusi CSOK), ami önerőként is felhasználható, illetve egy plusz ingatlanfedezet bevonása lehet a másik megoldás.
  • Amennyiben támogatott lakáshitelből szeretne ingatlan vásárolni, jogszabályi előírás korlátozza a maximálisan felvehető hitelösszeget.
  • Fedezetként minden bank maximum 3 ingatlant fogad el egy hitelügyletben. Az ingatlanok minimális értékére vonatkozó előírás bankonként különböző. Szerkezeti megkötés is lehetséges.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...