Visszakaphatja-e bankkártyáját, ha elnyelte az automata?

  2017. július 18.

Nagyon kellemetlen eset, ha az ATM elnyeli a bankkártyát. Szerencsére ez nem túl gyakran fordul elő, de megeshet. Ennek számtalan oka lehet. Előfordulhat, hogy ez az Ön hibája, de lehetséges az ATM meghibásodása, vagy a legrosszabb esetben visszaélés áldozata lett a bankkártya. Na de visszakaphatja-e bankkártyáját, ha elnyelte az automata? Ami nagyon fontos, ha az ATM elnyelte a kártyáját, mindenképpen jelentenie kell. Ha a bankfiók még nyitva tart, ott érdemes jelenteni az esetet, ha már zárva tart, akkor az automatán feltüntetett bejelentő, segítségkérő számot kell hívni.


Vissza kaphatja-e a bankkártyát, ha elnyelte az automata?

Ennek eldöntése az ATM által elnyelt bankkártyát kibocsátó bank hatáskörébe tartozik. Általában, a lejárt, vagy letiltott bankkártyák nem adhatók vissza. Ugyanis, ha vissza is kapná a kártyát, használni úgysem tudná. Egyes bankoknál a saját kibocsátású, és saját ATM-nél elnyelt kártyát a bank visszaadja tulajdonosának, ha a bevonást azonnal bejelenti a banknál, illetve, ha nem indokolt a bankkártya használatának blokkolása. Néhány bank a nem dombornyomott kártyát visszajuttatja a bankfióknak, ahol az ügyfél átveheti, kivéve, ha letiltatta. A dombornyomott kártyáknál más a helyzet, azok minden esetben letiltásra kerülnek.

Ha a bank saját ATM-je idegen kibocsátású bankkártyát nyel el, az elfogadó bank felveszi a kapcsolatot a kibocsátó bankkal. Ezt követően a kibocsátó bank írásban engedélyezheti a bankkártya visszajuttatását tulajdonosának, de csak és kizárólag, miután beazonosították Őt. A legtöbb bank azonban egyszerűen csak érvényteleníti a kártyát, majd visszaküldi azt a kibocsátó banknak, így ezt sajnos az ügyfél már nem kaphatja meg.

Az ATM üzemeltetését sokszor megbízott partner végzi, aki a szabályzat szerint, az automata által elnyelt kártyát csak érvénytelenítve szállíthatja, illetve technikai biztonsági beállítás is lehet a banki rendszerben, ami szerint az egyszer letiltott kártya nem lehet újra aktív.

 

Néhány bankfióknál, a kártya visszaszolgáltatása tulajdonosának a bevonás okától, illetve egyéb körülményektől függ. Abban az esetben kaphatja vissza bankkártyáját, ha személyazonosságát hitelesen igazolta, illetve azt is, hogy valóban jogosult a bevont bankkártya használatára. Ha mindez megtörtént, és a kártya kibocsátója is jóváhagyja, ismét használhatja kártyáját.

 

Hogy mennyi időbe telik az új kártya kibocsátása pénzintézetenként eltérő lehet. Ez több tényezőtől is függ, például, hogy kártyaelnyelés után pótkártyát, vagy új kártyát bocsátanak az ügyfél rendelkezésére. Pótkártyát általában abban az esetben bocsát ki a pénzintézet, ha a kártya elveszett, ellopták, vagy esetleg technikailag alkalmatlan a bankkártya. A pótkártya lejárati ideje, megegyezik a pótolt bankkártya lejártai idejével. A pótkártya kibocsátásának átfutási ideje megegyezik az új kártya gyártásának idejével, mert a bankok új kártyaszámot és PIN-kódot kell készítsenek. A pótkártya díja valamennyivel alacsonyabb, mintha újat igényelne.

Néhány banknál, a kártya pótlásának díja megegyezik az új kártya kibocsájtási díjával, ami kártyatípustól függően eltérő lehet. Egyes bankoknál, az általuk kibocsátott kártyák esetén, ha az elnyelés okát az ATM meghibásodása okozza, a kártyapótlás költségét a bank átvállalja az ügyféltől.

 


hirdetés

Tehát a fentieket összegezve, érdemes a bankfiókokban lévő ATM-eket használni, mert így a legnagyobb az esélye, hogy a kártya elnyelése esetén a legrövidebb idő alatt, a legkevesebb költségből kapja vissza bankkártyáját.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...