Vajon emelkedhet a nyugdíjkorhatár a közeljövőben?

  2023. március 03.

Hazánkban a társadalom elöregedése komoly problémát jelent. Vajon emelkedhet a nyugdíjkorhatár a közeljövőben? Az idősebb korosztálynak egyelőre nem kell aggódnia, de hosszú távon elképzelhető a nyugdíjkorhatár emelése. A magyar helyreállítási terv megjelenése óta sok a találgatás azzal kapcsolatban, hogy milyen változások jöhetnek a jelenleg fennálló nyugdíjrendszerben. Kézenfekvő módszer lenne a fenntarthatóság javítására a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése.

 

Az MNB kutatói 2016-ban készítették el az elemzésüket, melyben az szerepel, hogy 20 évig biztosítottnak tekinthető a hazai nyugdíjrendszer finanszírozása. Megállapításuk szerint a fenntarthatóság érdekében meghozott döntések hatásai a 2030-as évek közepéig kitartanak. A 13. havi nyugdíj újbóli bevezetése és a nyugdíjkiadások egyik fő fedezeteként szolgáló szociális hozzájárulási adó többszöri csökkentése ugyanis már árnyalja ezt a képet.


hirdetés

Az elemzés szerint, hosszú távon a kedvezőtlen demográfiai folyamatok finanszírozási nehézségekhez fognak vezetni a nyugdíjkasszát illetően. Az eredetileg problémamentesnek gondolt 20 évből is már közel 7 év eltelt, de az új intézkedések fényében a jóslat aktualitása is megkérdőjelezhetővé vált, érdemes áttekinteni a ma ismert folyamatokat.

 

Először érdemes felidézni, hogy milyen élettartam-kilátások jellemzők a magyar társadalomban. A KSH közzétételei szerint 2020-ban a születéskor várható, egészségben eltöltött élettartam a férfiak esetében 61.7 év volt, a nőknél valamivel több, 63.6 év. Sajnos ezek alapján a férfiak 3.5 év, a nők 2.3 év elmaradásban vannak a 27 uniós tagállam átlagától.

Így azt mondhatjuk, hogy a tavaly befejeződött korhatáremelési menetrend következtében az egészséges várható élettartam mindkét nem esetében alulmúlja az általános nyugdíjkorhatárt.

Ebből a szempontból nehéz a magyarok helyzete. Jó néhány európai országban sokkal jobb kilátásaik vannak a szépkorúaknak, mégis alacsonyabb a nyugdíjkorhatár. A már most is feszes állapotok miatt azt lehet mondani, hogy középtávon egyelőre kevéssé reális a magyarok korhatárának további emelése.

Hosszú távon minket is érinteni fog a visszafordíthatatlan elöregedési folyamat. A következő 40 évben 72%-kal fog nőni az egy aktívra jutó idősek száma. Így előbb-utóbb ismét napirendre kerül majd a nyugdíjkorhatár-emelés, különben az egyre csökkenő arányú aktív generációk nem lennének képesek gondoskodni az egyre nagyobb arányú idősebb korosztály megélhetéséről.

 

A hivatalos tervek között egyelőre nem szerepel a korhatáremelés. Sokan keresnek alternatív megoldásokat időskori megélhetésük bebiztosítására. A legnépszerűbb stratégia egy nagyobb összegű megtakarítás felhalmozása, amelyből majd jövedelemkiegészítést biztosíthatnak maguknak a nyugdíjasok az állami nyugdíjon felül. Erre a célra hazánkban legalább három lehetőség kínálkozik. Ezek az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíjbiztosítások, és a nyugdíj-előtakarékossági számla.

Az öngondoskodás nem csak intézményesített megtakarítások keretein belül történhet. Működőképes megoldás lehet például egy kiadott ingatlan is, amelyből az idős tulajdonos bérleti díj formájában tesz szert kiegészítő jövedelemre.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...