Vajon a külföldön élő magyarok köthetnek lakástakarékot?

  2017. december 18.

A jobb megélhetés reményében nagyon sok magyar állampolgár dolgozik külföldön. Vannak, akik életvitelszerűen kint is élnek, sokan viszont a határmenti településekről járnak át dolgozni nap, mint nap. Sokan esélytelennek tartották az itthoni elhelyezkedést, ezért döntöttek a külföldi munkavállalás mellett. A legtöbben az Egyesült Királyságban, Olaszországban, és Németországban telepedtek le. Többen elvándorlásuk okaként a rossz anyagi körülményeket, az alacsony életszínvonalat és a munkalehetőségek hiányát nevezték meg. Akár itthon, akár külföldön építi karrierjét, otthonra mindenképpen szüksége van. Ezért is sokakat foglalkoztató kérdés, hogy a külföldön élő magyarok számára is elérhető-e a lakástakarék nyújtotta 30%-os állami támogatás.

 

Ha lakáscélra szeretne gyűjteni, a legkézenfekvőbb megoldás a lakástakarékpénztár (LTP). Mielőtt kiválasztja a lakástakarékot, ahol megtakarítását szeretné gyarapítani, legyen nagyon körültekintő, mert a különböző lakástakarékpénztárak között eltérések lehetnek. Azt is vegye szemügyre, hogy éppen milyen nyitási akciót kínálnak az egyes lakástakarékok, mert nem biztos, hogy hosszú távon az lesz a nyerő.

 

Azért lehet a lakástakarék a legnépszerűbb a lakásra gyűjtögetők körében, mert az állam évi 30%-kal, de legfeljebb 72 ezer forinttal támogatja. Megtakarítását minimum 4, maximum 10 évig gyűjtögetheti. Szakértők szerint a rövidebb futamidővel kötött LTP hozama jobb, mint a hosszabb távra kötötteké. Így inkább kössön két 4 éves szerződést egymás után, mint egy 8 évest. A befizetés maximum 20 ezer forint lehet egy hónapban, viszont, ha ennél többet is meg tud takarítani, a megoldás az lehet, hogy közeli hozzátartozói nevére is köt LTP-szerződés, attól függően, hogy havonta hányszor 20 ezer forintot tud félre tenni. Amire nagyon figyelnie kell, hogy maradéktalanul megkapja az állami támogatást, hogy mindig időben fizesse be a megtakarításra szánt összeget.

 

Lakástakarék külföldön élő magyaroknak

A lakástakarék a külföldön élő magyarok számára is elérhető. Az állampolgárságra nézve nincs megkötés, viszont ami nagyon lényeges, hogy Magyarországon bejelentett lakcímmel és érvényes hazai adóazonosító jellel kell rendelkeznie a külföldön élő magyaroknak, akik LTP-szerződést szeretnének kötni.


hirdetés

Amit még nagyon fontos ezzel kapcsolatban tudni, hogy, csak, és kizárólag Magyarországon lehet lakáscélra felhasználni, ami érthető, hiszen, ha az állam támogatást ad, nem is keveset, akkor cserébe elvárja, hogy azt itthon használják fel, és ne egy idegen országban. Tehát hazai lakáscélra lehet felhasználni, úgy, mint ingatlanvásárlás, lakásfelújítás, korszerűsítés, stb.

A lakástakarék abban az esetben is működni tud, ha egy itthoni hozzátartozó köti, a külföldön élő nevére, aki pedig kedvezményezettként az itthoni rokont jelöli meg.

 

Lakástakarék Magyarországon élő külföldieknek

Van rá lehetőség, hogy a hazánkban élő külföldiek is nyissanak lakástakarékot, és, hogy megkapják a 30%-os állami támogatást, viszont ebben az esetben is alapkövetelmény a magyarországi lakcím és az adószám megléte. 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...