Szükséges-e kezes a személyi kölcsön felvételéhez?

  2021. július 01.

Személyi kölcsön igénylésekor a hitelintézetek az igazolt havi jövedelmedet veszik figyelembe a hitelképesség megállapításához, vagyis, hogy kaphat-e kölcsönt, és ha igen, mekkora összeget. Ha elég magas havi jövedelmet tud igazolni, esélye van a személyi kölcsön kezes nélküli felvételére. Ha a jövedelem kevésnek bizonyul, és emiatt nem kaphatja meg a hitelt, lehetősége van kezest bevonni a hitelügyletbe. Tehát nem minden esetben szükséges kezes a személyi kölcsön felvételéhez. Nem tartozik a személyi kölcsön igénylésének alapfeltételei közé.

 

Akkor szükséges kezes bevonása a hitelügyletbe, ha nincs elég jövedelem és fedezet a személyi kölcsön felvételéhez. A kezes a vagyonával vállalja, hogy visszafizeti a kölcsönt abban az esetben, ha az adós nem tudja fizetni a felvett hitelt.


hirdetés

Kezes gyakorlatilag bárki lehet, aki vállalja az előbb említett kötelezettséget. Általában rokon, barát vagy közeli családtag szokott lenni, vagy olyan személy, aki maga is részesül a hitelcélból.

 

Kétfajta kezesség létezik: 1.) Sortartó kezes, aki csak akkor kezd el fizetni a hitelfelvevő helyett, ha a nemfizetést hivatalosan megállapítják. 2.) Készfizető kezes, tőle bármikor követelheti a pénzintézet a tartozást, akkor is, ha még azt be lehetne hajtani az eredeti hitelfelvevőtől. Általában a hitelintézetek csak készfizető kezest engednek bevonni a hitelfelvételbe.

A kezesre vonatkozó szabályok bankonként eltérőek lehetnek. Egy pénzintézet kötelezően is előírhatja a kezes bevonását a hitelbe, hogy megkapja azt. Amennyiben túl nagy összeget szeretne felvenni, akár több szereplő is bekerülhet a szerződésbe.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...