Szerződéslezárás utáni nyilvántartásra vonatkozó nyilatkozat a KHR-ben

  2021. július 29.

Aki hitelt vesz fel, annak adatai felkerülnek a KHR-be (Központi Hitelinformációs Rendszer). Tévhit, hogy csak azok az adósok vannak a KHR (régi nevén BÁR) listán, akik valamilyen hitelmulasztást követtek el. Aki pozitív hitelmúlttal rendelkezik, különböző nyilatkozatokat tehet azzal kapcsolatban, hogy meddig tárolják adatait a KHR-ben.

 

A magánszemély ügyfél minden egyes szerződése tekintetében külön-külön nyilatkozhat arról, hogy hitelének visszafizetését követően a KHR-ben rögzített szerződésadatai további 5 évig a nyilvántartásban maradjanak, vagy sem:


hirdetés
  • „Igen” nyilatkozat esetén a problémamentes hitelszerződés adatai a lezárást követően 5 évig a KHR-ben maradnak.
  • „Nem” nyilatkozat esetén a problémamentes hitelszerződés adatai törlődnek a KHR-ből.

A szerződés lezárását követő nyilvántartásra adott „igen” nyilatkozattétel az 5 éves periódus alatt bármikor módosítható, így a szerződésadat törlődik a KHR-ből. A módosíthatóság fordítva nem működik, a törölt adatokat nem lehet visszaállítani.

 

A nyilatkozattétel nem, vagy csak részben befolyásolja azon hitelszerződések adatait, amelyekhez mulasztás kapcsolódik:

  • Ha a mulasztás nem került rendezésre, a mulasztás által érintett szerződés a lezárástól számított 5 évig látható a rendszerben.
  • Ha a mulasztás banki veszteség nélkül lett rendezve, a mulasztási adatok az érintett szerződés adataival együtt a rendezéstől számított egy évig továbbra is láthatóak a rendszerben „nem” nyilatkozat esetén is, függetlenül attól, hogy a hitelszerződés időközben esetleg lezárásra került.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...