KHR információk láthatóságát befolyásoló nyilatkozat

  2021. július 29.

Ha valaki hitelfelvétel után felkerül a KHR listára, több dologban is lehetősége van nyilatkozatot tenni, abban az esetben, ha a felvett kölcsön törlesztése rendben zajlott. Ilyen például a KHR információk láthatóságát befolyásoló nyilatkozat. A problémás törlesztésű hiteleknél ez másként van, rájuk törvények vonatkoznak ezzel kapcsolatban, nyilatkozatot nem tehetnek, adataik elérhetők a bankok számára.

 


hirdetés

A hitelszerződésre vonatkozó KHR információk láthatóságát befolyásoló nyilatkozat

A kölcsönnel rendelkező magánszemély ügyfél nyilatkozhat arról, hogy hozzájárul-e a pozitív hiteladatainak KHR-ből történő lekérdezhetőségéhez. Ez alapján három lehetősége van:

  • „Igen” nyilatkozat esetén: A KHR-ben lévő valamennyi hitelszerződésre vonatkozó adat elérhető a bankok számára a hitelbírálat során.
  • „Nem” nyilatkozat esetén: Csak a mulasztásokra, visszaélésekre vonatkozó negatív információk érhetők el a bank számára a hitelbírálat során, valamint a tájékoztatás arról, hogy az ügyfél nem járult hozzá szerződésadatainak megtekintéséhez.
  • Amennyiben az ügyfél még nem nyilatkozott: A KHR a nyilatkozat hiányáról ad tájékoztatást, és csak az esetlegesen nyilvántartott negatív információkat jeleníti meg.

 

A hitelintézet különbséget tud tenni aközött, hogy valakinek nincs semmilyen nyilvántartott hitelszerződése, és aközött, hogy valakinek van valamilyen hitele más banknál, de nem járult hozzá a szerződés adatok megtekintéséhez.

Az ügyfél bármikorm módosíthatja a KHR szerződésadatok láthatóságára vonatkozó nyilatkozatot bármelyik KHR-hez csatlakozott hitelintézetnél. Mindig az utoljára adott nyilatkozat lesz érvényes az összes szerződésre vonatkozóan.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...