Szeptember elsejétől módosultak a Babaváró hitel feltételei!

  2023. szeptember 07.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabad felhasználású támogatott kölcsön. A legfeljebb 10 millió Ft összegű hitelhez a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódik. Szeptember elsejétől azonban módosultak a Babaváró hitel feltételei. A legfontosabb változás talán az, hogy újabb esélyt kaphatnak azok, akik korábban felvették a Babavárót és elváltak. A kedvezmény igényléséhez szigorú feltételeket kell teljesíteni, a megjelent kormányrendelet alapján.

 

Szeptember elsejétől módosultak a Babaváró hitel feltételei

Válás esetén

Szeptember elsejétől módosultak az előírások, újra igényelhető a Babaváró hitel abban az esetben, ha korábban megkötötték a szerződést, de a támogatott hitelt valami miatt végül nem folyósították. Emellett lehetőség van a támogatás újbóli kihasználására akkor is, ha elvált a házaspár és a Babaváró kölcsön összegét teljes egészében visszafizették.

 

Halálozás esetén

A Babaváró hitelt házaspárok igényelhetik. Előfordulhat olyan tragédia, hogy a támogatás igénylését követően a pár egyik tagja meghal. A kamatmentesség abban az esetben is megmarad, ha még nem született meg a futamidő első 5 évében a baba. Ugyanakkor a bankhoz kérelmet kell beadni a halotti anyakönyvi kivonat kiállítását követő 180 napon belül. A banknak a kérelmet 30 napon belül el kell bírálnia és azt követően 5 napon belül tájékoztatnia szükséges a kérelmezőt a döntésről, illetve annak indoklásáról.


hirdetés

Ha a pár hölgy tagja várandós volt már a férj halálakor, akkor a Babaváró hitelnél életbe léphet a következő támogatási szint a magzat miatt.

Az eddigi szabályok alapján is megmaradhatott a kamattámogatás abban az esetben, ha a pár egyik tagja elhunyt, de eddig 60 nap állt rendelkezésre a halotti anyakönyvi kivonat beadására. Külön kérelemre pedig nem volt szükség.

 

Tb előírások

A jövőben egy nagyon speciális helyzetet is kezelni fog a jogszabály. Lehetnek olyan magyarok, akik itthon dolgoznak, de külföldön adóznak. Az így megszerzett jogviszony is megfelelő a 3 éves TB jogviszony igazolásakor, sőt azon belül a szigorúbb feltételeket támasztó utolsó fél éves időtartamra is elfogadható. Természetesen ezt a tényt a külföldi adóhatóság igazolásával alá kell támasztani.

Fontos könnyebbség lehet a jövőben, hogy a jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak. Alapvetően nem egy munkahelyről, vállalkozásból kell leigazolni a teljes 3 éves Tb jogviszonyt, lehetnek váltások, de a megszakítás hossza nem lehet több 30 napnál.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...