Ezek a változások várhatóak a Babaváró hitelben 2024-től!

  2023. 18.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli kölcsön. A hitelhez a futamidő alatt születendő gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés kapcsolódhat. Megjelent a rendelet, amely szerint a jövő évtől a Babaváró hitel maximális összege valóban emelkedik, a feltételek viszont szigorodnak. Olvassa el cikkünkben, hogy milyen változások várhatóak a Babaváró hitelben 2024-től!

 

Babaváró hitel kedvezményei:

 • A kölcsön az első 5 évben kamatmentes, ha ezen időszak alatt baba születne, akkor a kamatmentesség megmarad lejáratig.
 • A második gyerek érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30%-át.
 • A harmadik baba érkezésekor elengedik a teljes fennálló tartozást.
 • Az első két gyermek születésekor kérhetik a törlesztési kötelezettség 3 -3 éves felfüggesztését.

 

Ezek a változások várhatóak a Babaváró hitelben 2024-től:

 • Megemelik a Babaváró hitel összegét.
 • 2024 januárjától a kamatmentes kölcsön maximális összege 11 millió forintra emelkedik.
 • Megemelik a kölcsön törlesztőrészletére érvényes felső korlátot 50 ezer forintról 51 ezer forintra.
 • Szigorítják az életkori szabályokat, a Babaváró hitelre egy házaspár akkor lehet jogosult, ha a hölgy nem töltötte be igényléskor a 30. életévét.

 

A 2024-es évben lesz egy átmeneti időszak a támogatásban. A régi szabályok lesznek érvényben abban az esetben, ha a hölgy igényléskor már terhes. (A magzat betöltötte a várandósság 12. hetét.) Vagyis a jövő évben még a 41 éves korhatár lesz érvényes a hölgyekre akkor, ha a házaspár már babát vár.

További érdekesség, hogy eltörlik a Babaváró igénylési határidejét. Tavaly év végén 2024. év végéig hosszabbították meg a Babaváró felvételének határidejét, az új jogszabály azonban eltörli ezt a végső határidőt.

 

Változik a kamattámogatás összege és a büntetés mértéke

Vannak, akiknek nem szükséges kamatot fizetniük a kölcsön után, ugyanakkor az állam kamattámogatást fizet nekik, melynek mértéke az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ. Ennek a kamattámogatásnak a mértékét csökkenti az állam a jövő évtől igényelt hitelekre. Ezzel a lépéssel egy augusztusi igénylés esetén az induló kamattámogatás összege 12,12%-ról 10,44%-ra mérséklődne.

Vannak, akik nem fizetnek kamatot, de mégis lényeges lehet a kamattámogatás számukra akkor, ha valami miatt elveszítenék a kamattámogatást, és az addig kapott kedvezményt vissza kellene fizetni. Mikor kerülhet erre sor?

 • Ha nem születne a futamidő első 5 évében gyermekük.
 • Ha elválnának az első 5 évben mielőtt gyermekük születne.
 • Ha külföldre költöznének a kölcsön futamideje alatt.
 • Ha a támogatásra jogosító kiskorú gyermeküket már nem ők nevelnék.

 

Alapvetően tehát jó hír a támogatás mérséklése, mert, ha baj van kevesebbet kellene visszafizetnünk. Van azonban olyan változtatás is, ami ezt felülírja. A kamattámogatás helyett ugyanis büntetésként a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értékét kell rendezni az állam felé. Illetve a kamattámogatás és az alapkamattal számolt büntetés közül a nagyobbat kellene rendezni.

Ez azt jelenti a korábbi példa alapján, hogy a 12,12%-os kamattámogatás helyett még emelkedne is a büntetés 16%-ra (Az alapkamat aktuális értéke 13%, ennek csökkenésével természetesen a büntetés is mérséklődne.).


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...