Személyi kölcsön feltételei 2024-ben

  2024. 05.

Aki személyi kölcsönt szeretne felvenni, annak meg kell felelni a bank által felállított követelményeknek. Van egy központi követelményrendszer, ami minden pénzintézetre vonatkozik, illetve minden hitelintézetnek van egy saját szabályrendszere is. Ha az egyik banknál nem felelt meg az adott kölcsön feltételeinek, elképzelhető, hogy egy másiknál sikerrel jár. Minél jobb feltételekkel rendelkezik, annál jobb kondíciójú hitelt kaphat. De, hogy pontosan mik a személyi kölcsön feltételei 2024-ben, ha tovább olvassa cikkünket, megtudhatja.

 

A személyi kölcsön nagyon népszerű, mert alacsony költségek mellett lehet felvenni, ami megmutatkozik a THM-ben. Igénylése egyszerű, felhasználhatóságában széles körű, átfutási ideje rövid, általában pár napot vesz igénybe, de ha számlavezető bankjánál igényli a hitelt, akár pár óra alatt is megkaphatja.

A személyi kölcsönt felveheti egyedül is, de előfordulnak olyan esetek, mikor adóstársat/adóstársakat, vagy kezest/kezeseket is be kell vonni a hitelügyletbe. Ők jövedelmükkel a hitelfelvevővel együtt felelnek a hitelért. Házastársat és élettársat általában kötelezően be kell vonni a hitelügyletbe, kivétel, ha vagyonjogi szerződéssel rendelkeznek. Általában akkor szükséges további személy (személyek) bevonása az ügyletbe, ha nincs megfelelő nagyságú jövedelem a hitelfelvételhez.


Akkor is előfordulhat, hogy további személyeket kell bevonni a hitelügyletbe, ha a hitelfelvevő életkora nem felel meg a hitelintézet által előírt életkori határoknak. A szabályzat értelmében személyi kölcsönt 18 éves kortól lehet igényelni, de a bankoknál általában 22-23 év az alsó korhatár. Ha a hiteligénylő életkora nem tesz eleget a bank által előírt alsó korhatárnak, adóstárs bevonása szükséges az ügyletbe.

A személyi kölcsön felvétele felső korhatárhoz is kötött. Általában 72 év a felső határ, de ez pénzintézetenként változó lehet. Amennyiben az adós betölti a bank által meghatározott életkort a személyi kölcsön futamidejének lejárata előtt, egy olyan adóstársat kell bevonni a hitel felvételébe, aki a hitelkérelemkor betöltötte a bank által meghatározott alsó korhatárt, de a kölcsön végtörlesztéséig nem tölti be a bank által meghatározott felső korhatárt, valamint megfelel a személyi kölcsön igénylési feltételeinek.


A személyi kölcsön felvételéhez szükséges dokumentumok: 


hirdetés
 • személyi igazolvány (vagy útlevél, jogosítvány)
 • lakcímkártya
 • adókártya
 • munkáltatói igazolás (egyéni vállalkozó, KATA, EVA esetén NAV jövedelemigazolás és nullás igazolás a cégre és magánszemélyre is; nyugdíjas esetén nyugdíjszelvény és nyugdíjas igazolvány)
 • bankszámlakivonat (utolsó 2-6 havi), ha nem a számlavezető banktól igényel hitelt
 • már meglévő hitelek igazolásai (tőketartozás igazolása)

 

A személyi kölcsön felvételéhez szükséges egyéb feltételek:

 • Alkalmazottként minimum 3 hónap munkaviszony szükséges, amely nem eshet próbaidő és felmondási idő alá.
 • Vállalkozóként általában legalább 1 lezárt üzleti évet kell igazolni.
 • A rendszeres havi igazolt jövedelem el kell, hogy érje az aktuális minimálbér összegét, de a pontos összeget minden hitelintézet maga határozza meg.
 • Bankszámla nyitása szükséges, amit fenn kell tartani a teljes futamidő alatt.
 • KHR (BAR) lista kizáró ok.
 • A hitelfelvevőnek állandó bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, amit érvényes dokumentumokkal igazolni szükséges.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...