Novembertől új energiatanúsítvány szabályok léptek életbe

  2023. 24.

A kormány új alapokra helyezi az épületenergetikai szabályozást. 2023. november 1-től új energiatanúsítvány szabályok léptek életbe. Egyre több ember számára fontos, hogy az élettér komfortos és ezzel együtt költség- és energiahatékony legyen. Egy modern ingatlanban évekig nem kell nagyobb korszerűsítési munkákat végezni és a fenntartása is kedvező. Egy ingatlan kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja az energiahatékonysága, amiről a jövőben könnyebb lesz tájékozódni.

 

Továbbra is kötelező az energetikai tanúsítvány, de a szabályok változnak. Ingatlan adásvétel és bérbeadás esetén is kötelező energetikai tanúsítványt biztosítani, amit a szerződéskötés napjáig be kell mutatni, illetve legkésőbb a birtokbaadásig át kell adni a vevőnek vagy bérlőnek. Az új szabályban annyi a könnyítés, hogy novembertől nem kell a szerződésbe foglalni a tanúsítvány (HET) számát. Új építésű ingatlanok esetén az építtető feladata a tanúsítvány elkészíttetése, ez feltétele a használatbavételi folyamat elindításának.

Az új jogszabály értelmében az energetikai besorolást már a hirdetésben is kötelező lesz feltüntetni. Novembertől türelmi idő indul, az új minősítésre 60 nap lesz. 2024 januártól tehát már az új típusú tanúsítványra lesz szükség. Az újonnan kiállított ingatlan energetikai tanúsítvány érvényessége az új szabályok szerint a jelenlegi 10 év helyett 5 évre módosul.

Az eddigi besorolási rendszer is átalakul. A jeenlegi AA++-tól JJ-ig tartó skála helyett A+++-tól I-ig sorolják majd be az ingatlanokat. Az épületeknek kétféle minősítési szempont szerint is jól kell teljesíteniük:

  • az eddig is vizsgált összesített energetikai jellemzőkben
  • a fajlagos szén-dioxid kibocsátás kapcsán

 

Ezzel együtt megszűnik a kötelező megújuló energia részarány előírása az új építésű, “közel nulla” energiaigény kapcsán, helyette a szén-dioxid-kibocsátás felső határát írják elő.

Egy egyszerű, 5 szintű minőségi skála is segíti a tájékozódást. A rossz, gyenge, közepes, jó és kiváló besorolás alá eshetnek az egyes épületet határoló szerkezeti elemek, valamint az épületgépészeti és -technikai rendszerek. Emellett részletesebb fejlesztési, korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz majd az új dokumentum, hogy a tulajdonos miként optimalizálhatja az ingatlan energiafogyasztását és ezzel együtt a költségeit.

A tanúsítvány nem csak tartalmában, hanem kinézetében is megújult. Egységes és felhasználóbarát lett. Az energetikai tanúsítvány nyilvános adatainak lekérdezése az ingatlan helyrajzi száma, illetve a helység megadását követően az e-tanusítás oldalon keresztül lehetséges.


Egy új ingatlan felépítésekor a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint már csak közel nulla energiaigényű, vagyis BB besorolás alá eső otthonok kaphatnak használatba vételi engedélyt. Használt lakás vásárlásakor is egyre jobban előtérbe kerül az energiahatékonyság kérdése, egy korszerű ingatlan előnybe kerül a hirdetési portálokon, hiszen egy ilyen otthon rezsije kedvezőbb, a vásárlást követően akár évekig nem kell korszerűsítésre költeni. Ha pedig egy felújítandó otthon kerül megvételre, a korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően hosszú távon faraghatunk a költségeken és emelhetjük az ingatlan értékét.

Bármilyen lakáscél megvalósításakor, jelenleg 6 hazai bank is segítheti a finanszírozást, ha náluk igényel a zöld lakáscélokhoz felvehető, MNB Zöld Tőkekövetelmény-Kedvezmény Programjának is megfelelő jelzáloghitelt. Az alapfeltételek hasonlóak a hitelt nyújtó intézményeknél. Általában 0.5 és 1 százaléknyi kamatkedvezményt kaphatnak az igénylők a zöld hitelcélokra. A hitelbírálat feltételei, az egyes zöld hitelek részletszabályai bankonként eltérőek lehetnek.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...