NHP Zöld Otthon Program (ZOP)

  2021. 06.

Az MNB 2021. október 4-én elindította a Növekedési Hitelprogram részeként, az NHP Zöld Otthon Programot. Az új program célja a zöld lakások (magas energiahatékonyságú ingatlanok) iránti kereslet erősítése, illetve a kínálat élénkítése. A hitel hosszú távon kiszámítható, kedvező kamattal rendelkezik, így segíti a lakosság energiahatékony újlakás-vásárlását és -építését.

 

A lakossági ügyfelek a program keretében energiahatékony új lakások, családi házak vásárlására és építésére igényelhetnek kedvező, a teljes futamidő alatt fix kamatozású kölcsönt azokban a hitelintézetekben, amelyek részt vesznek a programban.

 

NHP Zöld Otthon Program (ZOP)

A hitel legfontosabb jellemzői:

  • A felvehető kölcsönösszeg maximum 70 millió forint lehet.
  • A legfeljebb 70 millió mellett további 10 vagy 15 millió 0%-os kamattámogatott hitel is igényelhető.
  • A hitelkamat fix 2,5%. A lakáshitel ügyleti kamata a teljes futamidő alatt legfeljebb 2,5% rögzített éves hitelkamat lehet.
  • A választható futamidő maximum 25 év. A lakáshitel futamideje legfeljebb a lakáshitel első folyósításától számított 25 év lehet.

 

A hitelt az a belföldi magánszemély igényelheti, aki:

Olyan új lakás vásárlását vagy új családi ház építését, illetve vásárlását tervezi, amely magas energiahatékonyságú, azaz legalább BB energetikai besorolású és primer energiaigénye éves szinten nem haladja meg a 90 kWh/m²-t.

 

A hitel a következőképpen működik:

Az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan az NHP Zöld Otthon Programban az MNB 0%-os kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5%-os kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfelek részére. Az NHP Zöld Otthon Programban elérhető jelzáloghitelek „NHP Zöld Otthon Hitel” minősítéssel rendelkeznek.

 

Gyermekvállalás esetén:

  • A hitel akár CSOK-kamattámogatással is igénybe vehető. A gyermekvállalás nem feltétele az NHP Zöld Otthon Hitel felvételének, azonban gyermekvállalás esetén a hitel összegéből maximum 15 millió forint kamatmentes is lehet.
  • Az adósnak az ingatlanba be kell költöznie, tehát kizárólag lakhatási célú ingatlanvásárlás, -építés finanszírozható a hitelből.
  • Emellett a banki hitelbírálat feltételeinek is meg kell felelni. A hitelösszeg az ingatlan értékének maximum 80%-át érheti el, de a pénzintézetek egyes esetekben ennél alacsonyabb értéket finanszíroznak.

 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...