Nem gond a Babavárónál, ha idősebb a feleség, vagy örökbefogadott a baba

  2024. március 10.

 

Az idén átalakuló Babaváró, és az idei évben induló  CSOK Plusz közös szabálya, hogy szigorú előírásokat tartalmaz az igénylő házaspár nő tagjának életkorára vonatkozóan. Ha már úton van a baba ezek a szabályok lazábbá válnak. Nem gond a Babavárónál, ha idősebb a feleség, vagy örökbefogadott a baba.

 

A lakástámogatási rendszer érdemben átalakult 2024-ben:

  • A klasszikus CSOK támogatás megszűnt.
  • A kistelepüléseken elérhető Falusi CSOK összegét megemelték.
  • Elindult az új támogatott hitel, a CSOK+
  • A Babaváró kölcsön összegét megemelték, a feltételek viszont szigorodtak.

 

Két kiemelkedően fontos kedvezmény esetén az életkorra vonatkozó szabályok nagyon is szigorúak. A Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik, a feleség igényléskor nem tölthette be a 30. életévét. CSOK Pluszt is csak gyermeket vállaló házaspárok használhatják ki. A feleség a támogatás igényléskor nem tölthette be a 41. életévét.

Ezeknél az előírásoknál vannak könnyítések, amelyek a gyermeket várók vagy örökbefogadást tervezők számára jelenthetnek segítséget. A Babaváró esetében 2024. december végéig igényléskor a feleség akár 40 éves is lehet. A CSOK Plusz esetében átmenetileg, 2025. december végéig mentesülhetnek a párok a feleségre vonatkozó életkori szabályok alól. Ehhez azonban az kell, hogy már úton legyen a baba, a magzat betöltse a terhesség 12. hetét.


Örökbefogadás esetében, a Babavárónál akkor lehetnek jogosultak az életkori korlátot túllépő párok, ha az örökbefogadás engedélyezése érdekében az illetékes gyámhivatalnál 2024. január 1. és december 31. között személyesen előterjesztették a kérelmüket, amit a gyámhivatal által készített jegyzőkönyv vagy kiadott hatósági bizonyítvány bemutatásával igazolnak. Fontos, hogy ebben az esetben sem lehet idősebb a feleség 40 évesnél.

A CSOK Pluszra is jogosultak lehetnek az idősebb házaspárok akár örökbefogadás esetében is. Ebben az esetben az általuk történő örökbefogadást engedélyező, 2024. január 1. és 2025. december 31. között kelt gyámhatósági határozattal kell rendelkezniük, és ezt a határozat véglegessé válásáról szóló értesítés bemutatásával igazolják. CSOK Plusz esetében teljes egészében kikerülhető az életkori korlát.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...