Mitől függ a felvehető lakáshitel összegének nagysága?

  2021. július 29.

Egy kölcsönből történő ingatlanvásárlással akár 10-20 évre is elkötelezheti magát a bank felé. Ingatlanvásárlás előtt érdemes alaposan átgondolni, minden apró részletet. A Hitelmax lakáshitel kalkulátora segítségével megnézheti a legjobb lakáshitel ajánlatokat, így nem kell végigjárnia a bankfiókokat. Az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen. Mitől függ a felvehető lakáshitel összegének nagysága? Mutatjuk!

 

Mitől függ a felvehető lakáshitel összegének nagysága?

  • Fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékétől: A bankok maximum az ingatlan forgalmi értékének 80%-áig hitelezhetnek, vagyis 20% önrész szükséges. A maximális hitelfedezeti mutató függ attól is, hogy hol helyezkedik el az ingatlan.
  • Igazolható jövedelem nagyságától: Az MNB adósságfék korlátja leírja, hogy az igazolt jövedelemhez képest mekkora lehet a hiteltörlesztők összege. A JTM szabály szerint lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

A JTM szabályon túl, nem árt, ha Ön is kiszámolja, hogy mekkora az az összeg, amit havonta biztonsággal tud törlesztésre fordítani. Szakértők szerint nem érdemes a jövedelem maximális kihasználhatóságáig elmenni, jobb az óvatosság, és a havi bevételnek csak a 30-40%-át hitelre fordítani.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...