Mit kell tudni a kamatstopról?

  2022. február 03.

2022. január 1-én hatályba lépett a lakossági jelzáloghitelek kamatstopja. Mit kell tudni a kamatstopról? A kamatstop lényege, hogy októberi szinten rögzítik a már felvett jelzálogfedezetű hitelek kamatait. Az intézkedés részleteit december 24-én tették közzé a Magyar Közlönyben a 782/2021. (XII. 24.) számú kormányrendelet formájában, majd január 3-án a banki tájékoztatás tartalmát meghatározó 1/2022. (I. 3.) MK rendelet is megjelent.

 


hirdetés

Mit kell tudni a kamatstopról?

Milyen hitelekre vonatkozik a kamatstop?

A referenciakamatlábhoz kötött jelzáloghitel-szerződések, vagyis amelyek 3, 6 vagy 12 hónapos kamatperiódussal rendelkeznek, és jellemzően a BUBOR-hoz kötöttek, legyenek meglévő vagy újonnan felvett hitelek (utóbbiak közül csak azoknál él a kamatstop, amelyeknek a referenciakamata június 30-áig legalább egyszer megváltozott vagy megváltozik).

A lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződések, vagyis az államilag kamattámogatott hitelek közül azok, amelyeknek a futamidő közben is megváltozhat a kamatuk.

 

Min változtat a kamatstop?

A kamatstop maximálja az érintett jelzáloghitelek 2022. január 1-je és június 30-a között érvényes referencia-kamatlábát, ezáltal közvetetten az adós által fizetendő kamatot és törlesztőrészletet is. Ebben az időszakban a 2021. október 27. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabbat alkalmazni:

  • Amennyiben egy kölcsönnek a 2021. október 27-ei értéknél már 2022. január 1-jén is magasabb volt a referenciakamatlába, akkor január 1-jétől június 30-áig az október 27-ei referenciakamatlábat kell figyelembe venni a törlesztőrészlet kiszámítása során.
  • Ha nem volt fordulónap azóta, és a fordulónap csak idén az első félévben esedékes, akkor az új referencia-kamatlábat úgy kell megállapítani az új fordulónaptól június 30-áig, hogy a referencia-kamatláb mértéke szintén nem lehet magasabb a 2021. október 27-einél.

 

Mikortól kell a kamatstop szerinti törlesztőrészletet fizetni?

Kétféle eset lehetséges:

Ha valaki az iménti első csoportba tartozik, akkor a januári napokra már a 2021. október 27-ei referenciakamat alapján számolnak neki, ami tört hónapként a januári, teljes hatásában pedig a februári törlesztőrészletben jelentkezhet. Ebben az esetben előfordulhat, hogy valaki januárban nem a kamatstop szerinti törlesztőrészletet fizetett, hanem egy magasabbat.

Ha valaki az iménti második csoportba tartozik, a következő kamatfordulónaptól fizetheti a 2021. október 27-ei referenciakamatnak megfelelő törlesztőrészletet.

 

Meddig kell a kamatstop szerinti törlesztőrészletet fizetni?

A kamatstop június 30-áig érvényes a rendelet alapján, vagyis a június utolsó napjaira eső törlesztőrészlet-részeket még eszerint kell elszámolni.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...