Egyre drágább az élet! Hogyan lehet mégis spórolni?

  2022. április 13.

2022 februárjában 8,3%-os infláció figyelhető meg. Vagyis átlagosan ennyivel haladták meg a fogyasztói árak a tavalyi adatokat. A felfelé emelkedő árakat nem csak az élelmiszerboltban, hanem az élet minden területén érezni lehet. A tartós fogyasztási cikkek, a személygépkocsik és a különböző szolgáltatások ára is fokozatosan emelkedik. Egyre drágább az élet! Hogyan lehet mégis spórolni? Most az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a pénzügyek és vásárlási szokások tervezésére. Ha nem figyel oda, előfordulhat, hogy fizetéséből sokkal rosszabbul jön ki hó végére, illetve hosszabb távon is.

 

Egyre drágább az élet! Hogyan lehet mégis spórolni?

A következőket érdemes felülvizsgálni:

  • Milyen kiadásokkal kell mindenképp számolni, és mik azok, amiket elengedhet?
  • Melyek azok a pénzügyi területek, ahol egy kis újratervezéssel pénzt takaríthat meg, csökkenthet a kötelező fizetnivalókon?
  • Tud-e havonta valamennyi pénzt félretenni?

 

Milyen költségekről lehet lemondani?

A bevétel meghatározza, hogy mennyit költhet el egy adott hónapban, így ehhez mérten kell a kiadásokat igazítani. A legtöbb fizetnivaló általában megélhetési, fenntartási, lakhatási, utazási költség.

Az egyéni igények figyelembevételével át kell gondolni, hogy melyek a nélkülözhetetlen kiadások, és melyek azok, amelyekről le lehet mondani.

Ha például mindent interneten néz (hírek, filmek, egyéb szórakozás), akkor érdemes lehet átgondolni, hogy csak az internet és telefonszámlát vegye igénybe, és a TV, esetleg vezetékes telefon szolgáltatást lemondja.

Mindezek mellett több olyan dologra is költünk, amelyek nem feltétlenül szükségesek. Ennek elkerülésére ideális módszer, ha az azonnali impulzusvásárlást elhalasztja és két nappal később újragondolja.

Érdemes megvizsgálni a kiadásokat, és elgondolkodni, hogy melyek azok a tételeket, amelyek elhagyhatók. Ehhez nagy segítség lehet a már több bank mobilapplikációjában elérhető havi kiadás elemző funkció, amely kategóriánként mutatja az előző hónap költéseit. Ha ez nem áll rendelkezésre, őrizze meg egy hónapig az összes számlát, vagy írja fel a kiadásokat.

 

Mindennapi pénzügyek

A havi fizetnivalókat is érdemes átgondolni. Sokat spórolhat havi és éves szinten is, ha bizonyos időközönként felülvizsgálja pénzügyi szokásait és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat.

Szinte mindenki rendelkezik bankszámlával, amely lehetővé teszi a pénzügyek gyorsabb intézését. Egy bankszámla akkor tekinthető igazán testhezállónak, ha saját bankolási szokásaikhoz igazodik, így előfordulhat, hogy a régebben igényelt számlacsomag már nem szolgálja az igényeket, és drága is.

A legjobb bankszámlacsomagok között akár több évig ingyenes ajánlatokat is lehet találni, amelyekkel azonnal, jelentős összegeket spórolhat. A legtöbben tartanak a bankváltástól. Jó hír, hogy az egyszerűsített bankváltással elkerülhető az időigényes tortúra.

 

Gondoljon a hiteleire is!

Sokan fizetnek különböző hiteltörlesztőket. Még a jelenlegi, emelkedő hitelkamatok mellett is érdemes áttekinteni a hitelkiváltási lehetőségeket, amelyekkel akár milliós költségcsökkentést is elérhet.

Egy hitelkiváltással amellett, hogy a régi, drága hitel(eke)t egy olcsóbbra cseréli, nagyobb biztonságban lehet, hiszen ha például egy változó kamatozású lakáshitelt egy fix kamatozású konstrukcióra cserél, megmenekülhet a kamatstop végén várható hirtelen költségrobbanástól.

 

Tegyen félre egy kis pénzt havonta!

Bevált módszer, hogy a bevétel 10%-át kellene félretenni, így egy év alatt igen szép összeg gyűlhet össze.

Nagyon fontos a rendszeresség, illetve az, hogy a megtakarításhoz kizárólag vészhelyzet esetén nyúljon. A legjobb, ha olyan helyen tárolja, például egy másodlagos számlán, ahol nem fér hozzá könnyen, és ahol nem keveredik a napi pénzhasználatra szánt összeggel.

Megtakarítását gyarapíthatják az egyszeri nagyobb összegek. Ezeket se költse el felelőtlenül, ha csak egy részét is, de tegye félre. A másik részét fordíthatja esetleg az adósság visszafizetésére, a lakás korszerűsítésére, hiszen ezek is költségcsökkentő tényezők lehetnek a későbbiek során.


hirdetés

Amennyiben már rendelkezik megtakarítással, érdemes azt felülvizsgálni, hogy mennyire illeszkedik a jelenlegi helyzetéhez, igényeihez, céljaihoz. Fontos, hogy a jelenlegi helyzetben ne döntsön hirtelen felindulásból, aggodalomból pénzügyeiről. Alaposan gondolja át!

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...